Każda z nas na pewnym etapie życia na pewno jakiegoś storczyka dostała. Jeśli mamy problem z pamiętaniem o podlewaniu możemy spróbować tak: raz na tydzień wstawić storczyka do miski z wodą i niech sobie posiedzi tak do godziny. To podobno najefektywniejszy sposób na podlewanie, a na pewno najmniej pracochłonny :).
Czytaj więcej »
poniedziałek, 24 lutego 2014
niedziela, 23 lutego 2014
FISH NO CHIPS
Rybka smażona w głębokim oleju w klasycznym cieście do fish&chips nie jest zdrowa, całe omega 3 z niej ulatuje, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Aby nie było tak ciężko, rezygnujemy z frytek na rzecz surówki:).
Czytaj więcej »
Składniki:
ok. 600g ryby (ja znalazłam ładnego dorsza bez skóry)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pieprz według uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju do smażenia
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na porcje i skrapiamy lekko cytryną. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy olej. Rybkę maczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, smażymy ok 8-10 minut, w razie potrzeby obracając w trakcie.Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
sobota, 22 lutego 2014
BISZKOPTOWE TARTALETKI Z SERKIEM MASCARPONE I BRZOSKIWINIAMI
Niesamowite, naprawdę.
Czytaj więcej »
Składniki (na 6 babeczek):
2 jajka
70g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
6 łyżeczek serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
pół puszki brzoskwiń osączonych z zalewy
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, zajmie nam to kilka minut. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek i pieczemy 20 minut w temperaturze 190oC. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone babeczki smarujemy serkiem zmieszanym z cukrem pudrem i dekorujemy brzoskwiniami. I gotowe! Smacznego:)
poniedziałek, 17 lutego 2014
BABECZKI ORZECHOWE Z SERKIEM MASCARPONE
Oto co możemy zrobić mając nadmiar orzechów włoskich:)
Składniki (na 12 muffinek):
Składniki (na 12 muffinek):
85 g zmielonych orzechów włoskich
4 płaskie łyżki miękkiego masła
80g cukru
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
12 całych orzechów do dekoracji
Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera wg kolejności na liście składników. Miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek do ok 1/2 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. W osobnej miseczce delikatnie ubijamy serek mascarpone, następnie delikatnie wmiksowujemy go w śmietanę, tylko do połączenia składników, coby nam się nie zwarzyło. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (a jeśli nie mamy, możemy użyć grubej torebki foliowej z naciętym rogiem) i dekorujemy babeczki. Na koniec zostają nam jeszcze orzechy. Możemy użyć takich prosto z torebki lub... takich obtoczonych w miodzie lub roztopionym cukrze:). I gotowe! Smacznego:)
czwartek, 6 lutego 2014
wtorek, 4 lutego 2014
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ I OLIWKAMI W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM Z ODROBINĄ PESTO
Składniki:
1 opakowanie makaronu pappardelle
250ml śmietanki 18% UHT
200g szynki pokrojonej w paseczki
1łyżka oleju rzepakowego
garść pokrojonych wydrylowanych czarnych oliwek
małe opakowanie pesto bazyliowego
dodatkowo
posiekana natka pietruszki
tarty ser grana padano lub parmezan
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szynkę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy śmietankę i oliwki. Sos redukujemy pod koniec dodając pesto. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem. Gotowe danie posypujemy świeżo tartym serem grana padano i natką pietruszki. I gotowe:) Smacznego!
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)