MENU MOBILNE NIE USUWAC

niedziela, 23 lutego 2014

FISH NO CHIPS

Rybka smażona w głębokim oleju w klasycznym cieście do fish&chips nie jest zdrowa, całe omega 3 z niej ulatuje, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Aby nie było tak ciężko, rezygnujemy z frytek na rzecz surówki:).

Składniki:
ok. 600g ryby (ja znalazłam ładnego dorsza bez skóry)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pieprz według uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju do smażenia

Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na porcje i skrapiamy lekko cytryną. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy olej. Rybkę maczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, smażymy ok 8-10 minut, w razie potrzeby obracając w trakcie.Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©