MENU MOBILNE NIE USUWAC

niedziela, 21 grudnia 2014

Pudełka na prezent

Dzieła mojego dziecka z przedszkola. 
Renifer powstał z odbicia stópki na papierze. Później papierem oklejone zostało pudełko na buty.
Pudełko od zapałek w nowym wcieleniu :)

To wszystko to pomysły cioć z przedszkola:)
Czytaj więcej »

Jak zapakować ciasteczka na prezent? Opakowania z talerzy


fot. http://www.diyandcraftsideas.org/
Prosty sposób na ładne zapakowanie naszych domowych wyrobów na prezent.

Czytaj więcej »

Śledzie w jogurcie z rodzynkami i ananasem

Składniki (porcja dla 3-4 osób):
3 filety śledziowe solone moczone wcześniej w wodzie
1/2 małej czerwonej cebuli
1  łyżka rodzynek
3 krążki ananasa ( z puszki )
1/2 jabłka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka majonezu
Śledzia, cebulę, ananasa i jabłko kroimy w kostkę, łączymy z jogurtem i majonezem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. I gotowe! Smacznego :)


Czytaj więcej »

czwartek, 18 grudnia 2014

Domowe krówki

Składniki:
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła

 Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku - ja użyłam patelni teflonowej, mniej przywiera,  a trzeba tego pilnować. Podgrzewamy i mieszamy pilnując aby masa nie się nie przypalała. Zajmuje to w zależności od garnka i mocy palnika - od 15 minut do pół godziny. W tym czasie masa się redukuje i ciemnieje. Dosyć gęstą masę przelewamy do miski i miksujemy przez około 2 minuty - jeśli będziemy mieszać zbyt długo masa zwarzy się i krówki będą w rezultacie kruche - jeśli zatrzymamy mikser zawczasu to otrzymamy super ciąguty. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem keksówki i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach blok krówkowy możemy podzielić na mniejsze cukierki i ewentualnie zawinąć w papierki i wręczyć na prezent:). I gotowe! Smacznego:)

Czytaj więcej »

środa, 17 grudnia 2014

Świątecznie: Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki na 24 ciasteczka:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
160g zimnego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 żółtko
50g czekolady

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (najlepiej zrobić to w malakserze). Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy na blaszce. Na jednej blaszce mieści się 12 ciasteczek. Ciasteczka pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 190oC. Po wyjęciu delikatnie przesuwamy z papierem na kratkę do wystudzenia, czekamy do wystudzenia. I gotowe! Smacznego :)

Czytaj więcej »

sobota, 13 grudnia 2014

Świąteczne inspiracje z drogerii

Tak przyziemnie...
Papier toaletowy 8,99zł
Świeczka zapachowa ok. 9zł
Mydło w płynie 2,99zł
Wkład do odświeżacza powietrza ok.11zł
Wszystko wiadomo skąd :)
Czytaj więcej »

sobota, 6 grudnia 2014

Delikatny dressing miodowo-musztardowy

Składniki:
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu ( ja użyłam ryżowego, który jest słabszy od zwykłego octu)
4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ulubioną sałatkę. U mnie była to rukola z mozarellą i pomidorkami. I gotowe:) Smacznego!

Czytaj więcej »

wtorek, 7 października 2014

DYNIOWE CUPCAKES

Składniki na ok. 16 muffinek:

300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170g cukru
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
200g dyniowego puree
60ml mleka
150g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
 W osobnych miskach mieszamy składniki sypkie i płynne. Łączymy i mieszamy łyżką nie za dlugo, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy do papilotek.
Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C.

Puree z dynii otrzymujemy w następujący sposób. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą, układamy na blaszce z piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180oC. Po tym czasie miękki już miąższ odkrajamy od skóry i miksuemy na gładką masę. Takie puree jest dobre do ciast, zup i sosów. Ja staram się nadwyżkę zamrozić i mieć zapasik dynii na zimę.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki
5-6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
odrobina pomarańczowego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu Wiltona w kolorze Creamy peach)

kolorowa posypka ( użyłam Autumn Sprinkles Wiltona).
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder. W osobnej misce ubijamy delikatnie serek mascarpone, po czym nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy do śmietany. Jeszcze tylko odrobina kwasku cytrynowego i barwnika i gotowe. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (ja użyłam tylki 1M) i dekorujemy babeczki. Pozostały krem możemy przechowywać do 2 dni w lodówce.
I gotowe!
Smacznego:)






Dynia na słodko i słono
Czytaj więcej »

wtorek, 8 kwietnia 2014

CHOCOLATE AND CARAMEL OMBRE CAKE

Przepis pochodzi ze strony BBC Good food.

Składniki na ciasto czekoladowe i waniliowe (tortownica 26cm):
300g miękkiego masła
300g białego cukru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek kakao

Składniki na ciasto karmelowe i karmelowo-czekoladowe:
300g miękkiego masła
225g cukru light muscovado
75g cukru dark muscovado
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
puszka kajmaku
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie warstwy czekoladowej i waniliowej:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i dalej miksując dodajemy jajka. Następnie na przemian dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt i miksujemy do połączenia składników. Jeszcze tylko ekstrakt waniliowy i dzielimy ciasto na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem okrągłej formy. Ja miałam tylko jedną blachę, więc było to trochę czasochłonne. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-30 minut. 

Wykonanie warstwy karmelowej i czekoladowo-karmelowej:
Postępujemy tak samo jak z poprzednimi warstwami, z tą różnicą że do jednej części dodajemy tylko 1 łyżkę kakao.

Po wystudzeniu wszystkich warstw zabieramy się za ubicie śmietany i składanie tortu. Ja do śmietany dodałam żelatynę, gdyż ciasto jest dosyć ciężkie i bałam się, że śmietana wypłynie bokiem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuściłam w bardzo małej ilości wody - ok.50ml - podgrzałam i pod koniec ubijania delikatnie wmiskowałam w śmietanę. 
Mając  już śmietanę i otwartą puszkę kajmaku zabieramy się za składanie. Ja ułożyłam warstwę waniliową na spodzie i posmarowałam ją kajmakiem (1/3 puszki) i śmietaną (1/4 całości). I tak samo było z następnymi warstwami. Zostało trochę śmietany, więc posmarowałam jeszcze wierzch tortu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, wyjmujemy na pół godziny przed podaniem. I gotowe, choć nie było to najszybsze ciasto na świecie. Za to smakuje wyśmienicie i wywołuje wśród gości efekt "wow":) (wiem, zdjęcie nie oddaje uroku ciasta, tyle się zostało niestety. Polecam:)


Czytaj więcej »

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto awaryjne, takie które przygotujemy w godzinę.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania( opcjonalnie)


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie opadło:)).
Ciasto wlać do formy (ja użyłam tortownicy 26cm).
Na wierzchu wysypać odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Całość wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec około 1 godziny. 
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




Czytaj więcej »

środa, 26 marca 2014

RYBA I QUINOA Z FETĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM

Quinoa jako dodatek to ryby to pożywna i dietetyczna propozycja. Przepis pochodzi z „Everyday food” Marthy Stewart.

Składniki:
100g quinoa
sól i pieprz
ok. 100g zielonego ogórka pokrojonegow drobna kostkę
1/3 opakowania sera typu feta rozdorbnionego
1 łyżka pokrojonego koperku
500g filetów z miruny, tilapii lub mintaja
sok z cytryny
słodka parpyka w proszku


Quinoa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Smażymy na patelni grillowej. W międzyczasie quinoa mieszamy z ogórkiem, fetą i koperkiem. Podajemy na gorąco. Smacznego :)


Czytaj więcej »

niedziela, 23 marca 2014

2. URODZINY PARAUSZKA


Jeszcze tylko dziś jest możliwość podejrzenia jak powstaje bajka o sympatycznym Parauszku i obejrzenia kilku odcinków przedpremierowych. Wszystko to na Tuwima 54 w Łodzi, szczegółowy program znalazłam na plasterlodzki.pl, bo na stronie semafora niestety nic nie było. Polecam:)





Czytaj więcej »

wtorek, 18 marca 2014

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, MAKARONEM ORKISZOWYM, SZPINAKIEM, KUKURYDZĄ I ŻÓŁTYM SEREM

Jeszcze jeden sposób na zalegające w lodówce warzywa.

Składniki:
 350g makaronu ugotowanego al dente
1 pierś z kurczaka upieczona lub usmażona  i pokrojona w kostkę
2 garście świeżego szpinaku
1/2 puszki kukurydzy
puszka pomidorów krojonych 
100g startego żółtego sera

Makaron, pierś z kurczaka, szpinak i kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pomidorami z puszki i lekko mieszamy. Wierzch posypujemy serem i wstawiamy na ok. 30 minut do rozgrzanego do 180oC piekarnika. I gotowe! Smacznego:)


Czytaj więcej »

poniedziałek, 17 marca 2014

MIRUNA Z PATELNI W MĄCE ORKISZOWEJ Z SALSĄ Z AWOKADO, PAPRYKI I KUKURYDZY NA ŚWIEŻYM SZPINAKU

Danie prawie dietetyczne, bo choć ryba smażona to na odrobinie oleju i przy pomocy patelni grillowej.

Składniki:
500g filetów z miruny
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki mąki orkiszowej
przyprawa do ryby ( u mnie ostatnio zioła włoskie z solą w młynku Kotanyi)

Salsa:
1 awokado pokrojone w drobną kostkę
1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: świeży szpinak w liściach

Rybę lekko przyprawiamy ziołami, obsypujemy mąką i smażymy na patelni po ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie mieszamy składniki na salsę. Na talerzach układamy liście szpinaku, na który wykładamy rybę i posypujemy salsą. I gotowe! Smacznego:)



Czytaj więcej »

niedziela, 16 marca 2014

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Naprawdę zdrowe danie, no może nie najsmaczniejsze na świecie, ale zdrowe :)
Przepis pochodzi ze strony tysiagotuje.pl

Składniki: 
szklanka kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
1 biała część pora pokrojona w półksiężyce
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 marchewki starte na grubych oczkach
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:
natka pietruszki lub koperek do posypania


Kaszę jaglaną gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Przed gotowaniem warto dokładnie przelać kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się niemiłej goryczki. Na patelni podsmażamy pokrojonego pora, następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do wyparowania bulionu. Przyprawiamy do smaku> i gotowe! Smacznego:)




Czytaj więcej »
Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©