MENU MOBILNE NIE USUWAC

sobota, 28 września 2013

DIETETYCZNE BROWNIES - CZY TO MOŻLIWE?

Ciasto znane wszystkim, tym razem w wersji light. Mniej cukru, mniej tłuszczu, mniej mąki i kakao zamiast czekolady - oto cały sekret. A jak smakuje? Bardzo czekoladowo i tak jak na brownies przystało ma świecącą chrupką skórkę i kleisty środek. Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)
 
Czytaj więcej »

środa, 25 września 2013

WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ

Wątróbkę albo się kocha albo nienawidzi, jest trudna bo strzela i może być gumowata, ale dobrze przyrządzona to prawdziwe "niebo w gębie". Ta wersja to klasyk, który pamiętam jeszcze ze szkolnej stołówki.
Składniki:
1kg wątróbki drobiowej
1kg cebuli
olej, masło klarowane lub Rama Culinesse
ok. 5 łyżek mąki pszennej
sól

Dodatkowo opcjonalnie:
płatki migdałów

Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości, dodając w razie potrzeby wody. Zajmie to nam ok. 20 minut.
Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek i żyłek. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, zasłaniamy się pokrywką, bo wątróbka lubi strzelać. Smażymy ok. 3 minut z każdej strony, nie dłużej gdyż mięso zrobiłoby się twarde. Pod koniec smażenia lekko solimy i ewentualnie posypujemy 2 łyżkami płatków migdałowych. I gotowe!
Podajemy z cebulką i ryżem lub ziemniakami, dobry kiszony ogórek też byłby na miejscu.
Smacznego:)
Czytaj więcej »

poniedziałek, 23 września 2013

SUPERSZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Ciasto, które szykuje się 5 minut i które znika w 5 minut. Stąd tylko jedno zdjęcie:)
Składniki:
120g miękkiego masła
10 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki pszennej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
500g śliwek

Dodatkowo (opcjonalnie):





cukier biały lub trzcinowy i cynamon do posypania przed upieczeniem
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania jednolitej masy i przekładamy do formy (ja piekłam w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki skórką do góry. Jeśli mamy ochotę to posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 55 minut w temp. 190oC i pieczemy do suchego patyczka. I gotowe! Smacznego:)

Czytaj więcej »

wtorek, 17 września 2013

ŻURAWINA DO MIĘS

Do mięs, pasztetu, krokietów...
Składniki:
250g żurawiny
200g jabłek
100g cukru
150ml wody
Wodę gotujemy z cukrem, na wrzątek wrzucamy umytą żurawinę i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając aby nie przywarło nam do dna garnka. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy jeszcze 15 minut. I gotowe! Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4-6 osób. Smacznego:)

Czytaj więcej »

niedziela, 15 września 2013

KROKIETY Z MIĘSEM I NALEŚNIKI IDEALNE

No więc zostało nam mięso z rosołu, którego nikt nie chce zjeść. Nie mamy psa. Co robimy? Wstawiamy do lodówki i czekamy aż się zepsuje albo szykujemy krokiety. Wiem, wiem, zabierają trochę dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja, że nic się nie zmarnowało.

Składniki na farsz:
mięso i warzywa z rosołu
cebula podsmażona na odrobinie oleju i przestudzona
sól i pieprz
Mięso i warzywa mielimy dwukrotnie . Doprawiamy do smaku.

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka wody gazowanej (może być też niegazowana:))
1 szklanka mleka
szczypta soli (ok.1/5 płaskiej łyżeczki)
Wszystkie składniki mieszamy do pozbycia się grudek i uzyskania aksamitnej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy ok.2 minut z każdej strony. Z podanych proporcji wychodzi 14 naleśników.

Dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
olej roślinny

Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy, maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony, podajemy gorące, najlepiej z żurawiną (przepis w następnym poście).
I gotowe! Smacznego:)

 
 
Czytaj więcej »

DOMOWY MAKARON DO ROSOŁU

Sąsiadka zrobiła mi niesamowitą niespodziankę - pewnego dnia przyniosła mi prawdziwą wiejską kurę. Przyznam, że po raz pierwszy miałam z czymś takim do czynienia. Cóż było robić - zdobyć super włoszczyznę i gotować rosół. No ale do takiego rosołu to nic nie pasuje lepiej jak domowy makaron. Robiłam pierwszy raz. Jedną część ja, drugą mąż. I chyba wygrał w konkurencji na najcieńszy makron - bo taki powinien być.

Składniki (na ok. 8 porcji):
2 jajka
2 szklanki mąki
opcjonalnie ok. 2 łyżek wody

Przesiewamy mąkę na stolnicę , wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy jak najcieniej, tzn. 1-2mm, stale podsypując mąką. Zwijamy w rulon i kroimy na nitki lub wstążki, które rozsypujemy luźno na tacy i zostawimy na ok. 30 minut do przeschnięcia. Po tym czasie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy krótko, do wypłynięcia. Gotowy makaron przelewamy zimną wodą, aby się nie kleił. I gotowe! Smacznego:)

A co zrobić z mięsem z rosołu, którego już nikt nie chce jeść? Krokiety z mięsem. Już w następnym wpisie.

Czytaj więcej »

piątek, 13 września 2013

WANLIOWE BABECZKI Z KREMEM MALINOWYM

Lato w tym roku przyszło zdecydowanie za późno, ale dzięki temu przedłużył nam się sezon na maliny. Babeczki zrobiłam w papierowych mini foremkach na muffiny (z tesco) - wyszły 24 super smaczne sztuki, w sam raz na jeden kęs.

Składniki na ciasto:
110g miękkiego masła
110g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180oC.

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki musu malinowego
maliny do dekoracji
Najpierw ubijamy śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie delikatnie wmiksowujemy serek mascarpone, nie za długo, aby całość nam się nie zważyła. Na koniec dodajemy mus malinowy, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Przyozdabiamy świeżymi malinami.

Mus malinowy:
250g malin
cukier
Maliny podgrzewamy w małym garnuszku do wrzenia. Następnie przecieramy przez sitko, słodzimy i podgrzewamy na małym ogniu. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i w razie potrzeby dosładzamy.
Musu używam do (prawie) wszystkiego: jako polewy do lodów, jako polewy do sernika, do naleśników, do pierogów z serem, do kremu do babeczek. Polecam:)


Czytaj więcej »

czwartek, 12 września 2013

CIASTECZKA ZWIERZACZKI

Kruche maślane ciasteczka, które możemy zrobić razem z dziećmi., z kilku składników które prawie zawsze są w domu. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 1 blacha ciasteczek.

Składniki:
170 mąki pszennej
125g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 małe jajko

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę, jeśli mamy malakser to będzie łatwiej (w thermomixie wyrabiamy ciasto 30s obr.4), następnie schładzamy około 1/2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 4-5mm. Wycinamy ciasteczka i delikatnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190oC 5-7 minut (w zależności od mocy piekarnika, mój jest słaby więc piekę 7 minut).
I gotowe!
Smacznego
Czytaj więcej »
Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©