Ciasto znane wszystkim, tym razem w wersji light. Mniej cukru, mniej tłuszczu, mniej mąki i kakao zamiast czekolady - oto cały sekret. A jak smakuje? Bardzo czekoladowo i tak jak na brownies przystało ma świecącą chrupką skórkę i kleisty środek. Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".
Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)
Czytaj więcej »
Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)