MENU MOBILNE NIE USUWAC

niedziela, 21 grudnia 2014

Pudełka na prezent

Dzieła mojego dziecka z przedszkola. 
Renifer powstał z odbicia stópki na papierze. Później papierem oklejone zostało pudełko na buty.
Pudełko od zapałek w nowym wcieleniu :)

To wszystko to pomysły cioć z przedszkola:)
Czytaj więcej »

Jak zapakować ciasteczka na prezent? Opakowania z talerzy


fot. http://www.diyandcraftsideas.org/
Prosty sposób na ładne zapakowanie naszych domowych wyrobów na prezent.

Czytaj więcej »

Śledzie w jogurcie z rodzynkami i ananasem

Składniki (porcja dla 3-4 osób):
3 filety śledziowe solone moczone wcześniej w wodzie
1/2 małej czerwonej cebuli
1  łyżka rodzynek
3 krążki ananasa ( z puszki )
1/2 jabłka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka majonezu
Śledzia, cebulę, ananasa i jabłko kroimy w kostkę, łączymy z jogurtem i majonezem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. I gotowe! Smacznego :)


Czytaj więcej »

czwartek, 18 grudnia 2014

Domowe krówki

Składniki:
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła

 Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku - ja użyłam patelni teflonowej, mniej przywiera,  a trzeba tego pilnować. Podgrzewamy i mieszamy pilnując aby masa nie się nie przypalała. Zajmuje to w zależności od garnka i mocy palnika - od 15 minut do pół godziny. W tym czasie masa się redukuje i ciemnieje. Dosyć gęstą masę przelewamy do miski i miksujemy przez około 2 minuty - jeśli będziemy mieszać zbyt długo masa zwarzy się i krówki będą w rezultacie kruche - jeśli zatrzymamy mikser zawczasu to otrzymamy super ciąguty. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem keksówki i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach blok krówkowy możemy podzielić na mniejsze cukierki i ewentualnie zawinąć w papierki i wręczyć na prezent:). I gotowe! Smacznego:)

Czytaj więcej »

środa, 17 grudnia 2014

Świątecznie: Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki na 24 ciasteczka:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
160g zimnego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 żółtko
50g czekolady

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (najlepiej zrobić to w malakserze). Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy na blaszce. Na jednej blaszce mieści się 12 ciasteczek. Ciasteczka pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 190oC. Po wyjęciu delikatnie przesuwamy z papierem na kratkę do wystudzenia, czekamy do wystudzenia. I gotowe! Smacznego :)

Czytaj więcej »

sobota, 13 grudnia 2014

Świąteczne inspiracje z drogerii

Tak przyziemnie...
Papier toaletowy 8,99zł
Świeczka zapachowa ok. 9zł
Mydło w płynie 2,99zł
Wkład do odświeżacza powietrza ok.11zł
Wszystko wiadomo skąd :)
Czytaj więcej »

sobota, 6 grudnia 2014

Delikatny dressing miodowo-musztardowy

Składniki:
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu ( ja użyłam ryżowego, który jest słabszy od zwykłego octu)
4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ulubioną sałatkę. U mnie była to rukola z mozarellą i pomidorkami. I gotowe:) Smacznego!

Czytaj więcej »
Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©