MENU MOBILNE NIE USUWAC

poniedziałek, 24 lutego 2014

COTYGODNIOWE PODLEWANIE STORCZYKÓW...

Każda z nas na pewnym etapie życia na pewno jakiegoś storczyka dostała. Jeśli mamy problem z pamiętaniem o podlewaniu możemy spróbować tak: raz na tydzień wstawić storczyka do miski z wodą  i niech sobie posiedzi tak do godziny. To podobno najefektywniejszy sposób na podlewanie, a na pewno najmniej pracochłonny :).


niedziela, 23 lutego 2014

FISH NO CHIPS

Rybka smażona w głębokim oleju w klasycznym cieście do fish&chips nie jest zdrowa, całe omega 3 z niej ulatuje, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Aby nie było tak ciężko, rezygnujemy z frytek na rzecz surówki:).

Składniki:
ok. 600g ryby (ja znalazłam ładnego dorsza bez skóry)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pieprz według uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju do smażenia

Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na porcje i skrapiamy lekko cytryną. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy olej. Rybkę maczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, smażymy ok 8-10 minut, w razie potrzeby obracając w trakcie.Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)




sobota, 22 lutego 2014

BISZKOPTOWE TARTALETKI Z SERKIEM MASCARPONE I BRZOSKIWINIAMI

Niesamowite, naprawdę.

Składniki (na 6 babeczek):
2 jajka
70g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 łyżeczek serka mascarpone 
1 łyżeczka cukru pudru
pół puszki brzoskwiń osączonych z zalewy

Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, zajmie nam to kilka minut. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek i pieczemy 20 minut w temperaturze 190oC. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone babeczki smarujemy serkiem zmieszanym z cukrem pudrem i dekorujemy brzoskwiniami. I gotowe! Smacznego:)


poniedziałek, 17 lutego 2014

BABECZKI ORZECHOWE Z SERKIEM MASCARPONE

Oto co możemy zrobić mając nadmiar orzechów włoskich:)

Składniki (na 12 muffinek):

85 g zmielonych orzechów włoskich
4 płaskie łyżki miękkiego masła
80g cukru
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

12 całych orzechów do dekoracji

Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki wrzucamy do miksera wg kolejności na liście składników. Miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek do ok 1/2 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. W osobnej miseczce delikatnie ubijamy serek mascarpone, następnie delikatnie wmiksowujemy go w śmietanę, tylko do połączenia składników, coby nam się nie zwarzyło. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (a jeśli nie mamy, możemy użyć grubej torebki foliowej z naciętym rogiem) i dekorujemy babeczki. Na koniec zostają nam jeszcze orzechy. Możemy użyć takich prosto z torebki lub... takich obtoczonych w miodzie lub roztopionym cukrze:). I gotowe! Smacznego:)


wtorek, 4 lutego 2014

PAPPARDELLE Z SZYNKĄ I OLIWKAMI W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM Z ODROBINĄ PESTO



Składniki:
1 opakowanie makaronu pappardelle
250ml śmietanki 18% UHT
200g szynki pokrojonej w paseczki
1łyżka oleju rzepakowego
garść pokrojonych wydrylowanych czarnych oliwek
małe opakowanie pesto bazyliowego
dodatkowo
posiekana natka pietruszki
tarty ser grana padano lub parmezan

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szynkę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy śmietankę i oliwki. Sos redukujemy pod koniec dodając pesto. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem. Gotowe danie posypujemy świeżo tartym serem grana padano i natką pietruszki. I gotowe:) Smacznego!

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©