Oto co możemy zrobić mając nadmiar orzechów włoskich:)
Składniki (na 12 muffinek):
Składniki (na 12 muffinek):
85 g zmielonych orzechów włoskich
4 płaskie łyżki miękkiego masła
80g cukru
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
12 całych orzechów do dekoracji
Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera wg kolejności na liście składników. Miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek do ok 1/2 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. W osobnej miseczce delikatnie ubijamy serek mascarpone, następnie delikatnie wmiksowujemy go w śmietanę, tylko do połączenia składników, coby nam się nie zwarzyło. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (a jeśli nie mamy, możemy użyć grubej torebki foliowej z naciętym rogiem) i dekorujemy babeczki. Na koniec zostają nam jeszcze orzechy. Możemy użyć takich prosto z torebki lub... takich obtoczonych w miodzie lub roztopionym cukrze:). I gotowe! Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz