MENU MOBILNE NIE USUWAC

poniedziałek, 17 lutego 2014

BABECZKI ORZECHOWE Z SERKIEM MASCARPONE

Oto co możemy zrobić mając nadmiar orzechów włoskich:)

Składniki (na 12 muffinek):

85 g zmielonych orzechów włoskich
4 płaskie łyżki miękkiego masła
80g cukru
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

12 całych orzechów do dekoracji

Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki wrzucamy do miksera wg kolejności na liście składników. Miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek do ok 1/2 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. W osobnej miseczce delikatnie ubijamy serek mascarpone, następnie delikatnie wmiksowujemy go w śmietanę, tylko do połączenia składników, coby nam się nie zwarzyło. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (a jeśli nie mamy, możemy użyć grubej torebki foliowej z naciętym rogiem) i dekorujemy babeczki. Na koniec zostają nam jeszcze orzechy. Możemy użyć takich prosto z torebki lub... takich obtoczonych w miodzie lub roztopionym cukrze:). I gotowe! Smacznego:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©