MENU MOBILNE NIE USUWAC

środa, 17 kwietnia 2013

ZUPA OGÓRKOWA PO PROSTU

Prosta zupa dobra na obiad w tygodniu:)

Składniki:
Ok. 0,5kg żeberek
Pęczek włoszczyzny
2 średnie ziemniaki
0,5kg ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany 18%

Żeberka zalać zimną wodą, osolić i gotować na małym ogniu (po zagotowaniu zdjąć szumowiny). Warzywa obrać, umyć i dodać do mięsa. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie odcedzić warzywa i mięso i do czystego wywaru dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy gdy ziemniaki będą już ugotowane. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Marchewkę, kawałek pietruszki i selera z wywaru zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotowej zupy, doprawić. Całość zabielić śmietaną (po dodaniu śmietany lepiej już zupy ponownie nie zagotować).
I gotowe, smacznego:)


2 komentarze :

  1. Mniam, bardzo lubię ogórkową, u mnie jest w wersji wegetariańskiej i niestety bardzo żadko w związku z brakiem ogórków. Garnuszek do pozazdroszczenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©