MENU MOBILNE NIE USUWAC

sobota, 6 kwietnia 2013

CIACHO BEZ PIECZENIA NA NIEDZIELĘ

Ciasto znane wszystkim, ale postanowiłam je zrobić, żeby trochę sobie osłodzić tę paskudną wiosnę:). Jeśli zaczniemy je robić dzisiaj, na niedzielę będzie jak znalazł.
Składniki:
na masę mleczną:
• 0,5l mleka
• 2 żółtka, 1 jajko
• 4 łyżeczki cukru
• Pół szklanki mąki pszennej
• 100g masła

Puszka masy kajmakowej
0,5l śmietany kremówki
Cukier puder (1 łyżeczka do bitej śmietany)
Opakowanie ciemnych herbatników
2 opakowania krakersów

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 1 warstwę ciemnych herbatników.

Zmiksować składniki na masę mleczną i zagotować ciągle mieszając aż wyjdzie gęsty budyń, dodać pół kostki masła aż się rozpuści i gorące wyłożyć na ciemne herbatniki. Przykryć warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę krówkową i znów krakersy. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru i wyłożyć na krakersy. Wierzch pokryć ponownie krakersami lub wiórkami czekoladiwymi. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Tak, niestety tak długo, żeby krakersy ładnie zmiękły i warstwy stwardniały ( ja zdjęcie robiłam po 12 godzinach, ciasto było jeszcze trochę ciapkowate:)). I gotowe!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©