Składniki:
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku - ja użyłam patelni teflonowej, mniej przywiera, a trzeba tego pilnować. Podgrzewamy i mieszamy pilnując aby masa nie się nie przypalała. Zajmuje to w zależności od garnka i mocy palnika - od 15 minut do pół godziny. W tym czasie masa się redukuje i ciemnieje. Dosyć gęstą masę przelewamy do miski i miksujemy przez około 2 minuty - jeśli będziemy mieszać zbyt długo masa zwarzy się i krówki będą w rezultacie kruche - jeśli zatrzymamy mikser zawczasu to otrzymamy super ciąguty. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem keksówki i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach blok krówkowy możemy podzielić na mniejsze cukierki i ewentualnie zawinąć w papierki i wręczyć na prezent:). I gotowe! Smacznego:)
Mniam, pyszne musiał być :)
OdpowiedzUsuńCzy cukier trzeba na początku skarmelizować na patelni czy można od razu wrzucić wszystkie składniki?
OdpowiedzUsuńWitam, ja wrzucam wszystkie składniki razem na patelnię teflonową, wtedy masa mniej przywiera w trakcie pracy :)
Usuń