MENU MOBILNE NIE USUWAC

czwartek, 18 grudnia 2014

Domowe krówki

Składniki:
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła

 Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku - ja użyłam patelni teflonowej, mniej przywiera,  a trzeba tego pilnować. Podgrzewamy i mieszamy pilnując aby masa nie się nie przypalała. Zajmuje to w zależności od garnka i mocy palnika - od 15 minut do pół godziny. W tym czasie masa się redukuje i ciemnieje. Dosyć gęstą masę przelewamy do miski i miksujemy przez około 2 minuty - jeśli będziemy mieszać zbyt długo masa zwarzy się i krówki będą w rezultacie kruche - jeśli zatrzymamy mikser zawczasu to otrzymamy super ciąguty. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem keksówki i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach blok krówkowy możemy podzielić na mniejsze cukierki i ewentualnie zawinąć w papierki i wręczyć na prezent:). I gotowe! Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Mniam, pyszne musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy cukier trzeba na początku skarmelizować na patelni czy można od razu wrzucić wszystkie składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja wrzucam wszystkie składniki razem na patelnię teflonową, wtedy masa mniej przywiera w trakcie pracy :)

      Usuń

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©