MENU MOBILNE NIE USUWAC

sobota, 28 września 2013

DIETETYCZNE BROWNIES - CZY TO MOŻLIWE?

Ciasto znane wszystkim, tym razem w wersji light. Mniej cukru, mniej tłuszczu, mniej mąki i kakao zamiast czekolady - oto cały sekret. A jak smakuje? Bardzo czekoladowo i tak jak na brownies przystało ma świecącą chrupką skórkę i kleisty środek. Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)
 

2 komentarze :

  1. Tyle oleju i cukru? Tak chyba nie do końca dietetycznie :) Proponuję jeszcze lżejszą wersję na moim blogu :) http://chilicake.blogspot.com/2013/09/najszybsze-dietetyczne-ciasto-swiata.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to nie jest najbardziej dietetyczne ciasto na świecie, tylko odchudzona wersja brownies, która smakuje jak oryginał a ma mniej kalorii. Serdecznie pozdrawiam i przepis na pewno sprawdzę :)

      Usuń

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©