Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)
Tyle oleju i cukru? Tak chyba nie do końca dietetycznie :) Proponuję jeszcze lżejszą wersję na moim blogu :) http://chilicake.blogspot.com/2013/09/najszybsze-dietetyczne-ciasto-swiata.html
OdpowiedzUsuńNo tak, to nie jest najbardziej dietetyczne ciasto na świecie, tylko odchudzona wersja brownies, która smakuje jak oryginał a ma mniej kalorii. Serdecznie pozdrawiam i przepis na pewno sprawdzę :)
Usuń