MENU MOBILNE NIE USUWAC

piątek, 11 października 2013

TORT WARZYWNY

Danie na codzienny obiad, porcja warzyw, którą zjedzą również dzieci. Nadzienie do tortu może być dowolne, w zależności od tego co mamy w lodówce lub w ogródku.

Składniki na naleśniki orkiszowe:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
łyżeczka soli
olej do smażenia
Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanych proporcji wychodzi 6-7 naleśników.

Masa szpinakowa:
450g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
Szpinak rozmrażamy na patelni i redukujemy, pod koniec dodając czosnek i rozkruszoną kostkę warzywną. Całość schładzamy.

Masa marchewkowo-pomidorowa:
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
1 średni koncentrat pomidorowy (to chyba 210g)
2 łyżki oleju
szczypta soli
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na oleju. Dodajemy marchew i pietruszkę, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i sól do smaku. Wszystko mieszamy.

Dodatkowo:
200g sera startego na grubych oczkach

Tort przygotowujemy układając naleśniki przekładane warstwami nadzienia.
Kolejność jest dowolna, u mnie zaczynając od dołu:
1. naleśnik
2. szpinak
3. naleśnik
4. marchewka i pomidor
5. naleśnik
6. cienka warstwa sera
7. naleśnik
8. szpinak
9. naleśnik
10. marchewka i pomidor
11. naleśnik
12. duuużo sera:)

Tak zrobioną przez nas budowlę wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 200oC. I gotowe! Smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©