MENU MOBILNE NIE USUWAC

piątek, 13 września 2013

WANLIOWE BABECZKI Z KREMEM MALINOWYM

Lato w tym roku przyszło zdecydowanie za późno, ale dzięki temu przedłużył nam się sezon na maliny. Babeczki zrobiłam w papierowych mini foremkach na muffiny (z tesco) - wyszły 24 super smaczne sztuki, w sam raz na jeden kęs.

Składniki na ciasto:
110g miękkiego masła
110g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180oC.

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki musu malinowego
maliny do dekoracji
Najpierw ubijamy śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie delikatnie wmiksowujemy serek mascarpone, nie za długo, aby całość nam się nie zważyła. Na koniec dodajemy mus malinowy, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Przyozdabiamy świeżymi malinami.

Mus malinowy:
250g malin
cukier
Maliny podgrzewamy w małym garnuszku do wrzenia. Następnie przecieramy przez sitko, słodzimy i podgrzewamy na małym ogniu. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i w razie potrzeby dosładzamy.
Musu używam do (prawie) wszystkiego: jako polewy do lodów, jako polewy do sernika, do naleśników, do pierogów z serem, do kremu do babeczek. Polecam:)


1 komentarz :

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©