MENU MOBILNE NIE USUWAC

środa, 25 września 2013

WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ

Wątróbkę albo się kocha albo nienawidzi, jest trudna bo strzela i może być gumowata, ale dobrze przyrządzona to prawdziwe "niebo w gębie". Ta wersja to klasyk, który pamiętam jeszcze ze szkolnej stołówki.
Składniki:
1kg wątróbki drobiowej
1kg cebuli
olej, masło klarowane lub Rama Culinesse
ok. 5 łyżek mąki pszennej
sól

Dodatkowo opcjonalnie:
płatki migdałów

Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości, dodając w razie potrzeby wody. Zajmie to nam ok. 20 minut.
Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek i żyłek. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, zasłaniamy się pokrywką, bo wątróbka lubi strzelać. Smażymy ok. 3 minut z każdej strony, nie dłużej gdyż mięso zrobiłoby się twarde. Pod koniec smażenia lekko solimy i ewentualnie posypujemy 2 łyżkami płatków migdałowych. I gotowe!
Podajemy z cebulką i ryżem lub ziemniakami, dobry kiszony ogórek też byłby na miejscu.
Smacznego:)

1 komentarz :

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©