Składniki na farsz:
mięso i warzywa z rosołu
cebula podsmażona na odrobinie oleju i przestudzona
sól i pieprz
Mięso i warzywa mielimy dwukrotnie . Doprawiamy do smaku.
Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka wody gazowanej (może być też niegazowana:))
1 szklanka mleka
szczypta soli (ok.1/5 płaskiej łyżeczki)
Wszystkie składniki mieszamy do pozbycia się grudek i uzyskania aksamitnej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy ok.2 minut z każdej strony. Z podanych proporcji wychodzi 14 naleśników.
Dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
olej roślinny
Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy, maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony, podajemy gorące, najlepiej z żurawiną (przepis w następnym poście).
I gotowe! Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz