Składniki:Ciasto, które szykuje się 5 minut i które znika w 5 minut. Stąd tylko jedno zdjęcie:)
120g miękkiego masła
10 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki pszennej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
500g śliwek
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier biały lub trzcinowy i cynamon do posypania przed upieczeniem
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania jednolitej masy i przekładamy do formy (ja piekłam w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki skórką do góry. Jeśli mamy ochotę to posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 55 minut w temp. 190oC i pieczemy do suchego patyczka. I gotowe! Smacznego:)
Ostatnio po raz pierwszy łączyłam cynamon ze śliwkami i wiem, że to bardzo dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuń