MENU MOBILNE NIE USUWAC

niedziela, 26 maja 2013

CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ - NAJLEPSZE

Jak dla mnie ciasto pracochłonne, robiłam etapami między przewijaniem i karmieniem bubusiów. Ale efekt końcowy jest warty czasu, a komplementy domowników bezcenne : )

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2500g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części: 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i  zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.

Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 małe (16g) opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania (2x40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
500 g rabarbaru  (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
1/4 cukru do rabarbaru
cukier puder do oprószenia   

Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy spód przestygnie, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypujemy cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy oraz wlewamy olej cały czas miksując do połączenia składników.
Pianę wykładamy na spód ciasta. Na wierzch układamy odcedzony z wody rabarbar, który lekko wpychamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. 
Uff, gotowe! Smacznego :).


2 komentarze :

  1. Kolejna wersja z rabarbarem, której musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam:)
    domowe :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :>

    OdpowiedzUsuń

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©