Przepis pochodzi ze strony tysiagotuje.pl
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
1 biała część pora pokrojona w półksiężyce
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 marchewki starte na grubych oczkach
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego
Dodatkowo:
natka pietruszki lub koperek do posypania
Kaszę jaglaną gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Przed gotowaniem warto dokładnie przelać kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się niemiłej goryczki. Na patelni podsmażamy pokrojonego pora, następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do wyparowania bulionu. Przyprawiamy do smaku> i gotowe! Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz