Składniki na ciasto:
800g serka śmietankowego mielonego (użyłam biedronkowego, myślałam, że będzie za rzadki ale wyszło super )
200g serka mascarpone
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
250g nutelli
1 opakowanie cukru waniliowgo
1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
100g nutelli
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Składniki na spód:
140g herbatników z czekoladą
100g miękkiego masła
łyżeczka kakao
Herbatniki rozdrabniamy na piasek i łączymy z miękkim masłem (najlepiej zrobić to w malakserze). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Na dno wykładamy masę z ciastek.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy cukry, mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy serek mascarpone, ser i budyń.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutellę. Na środek tortownicy wykładamy na przemian po 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy orzechowej aż do wyłożenia całej masy.
Sernik pieczemy w temperaturze 180C około 60 min.
Cudne !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda
Uwielbiam wariacje na temat sernika! Prześlicznie podane :)
OdpowiedzUsuń