Dla tych, którzy jeszcze w tym roku nie robili, bo to już ostatni moment na tę wspaniałą zupkę.
Składniki:
2 pęczki młodej botwinkipęczek koperku
200g śmietany 18%
1 i 1/2l wywaru wołowego lub innego (może też być w ostateczności z kostki rosołowej)
sól i pieprz
Pół butelki 0,3l koncentratu buraczkowego
Ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę obrać, umyć, drobno pokroić i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Dodać ząbek czosnku, płaską łyżeczkę cukru i gotować 20 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dodać sok z buraka (ja używam koncentratu Rolnika) i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki jajka. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko zabielamy śmietaną, uprzednio ją hartując. Podajemy z poćwiartowanym jajkiem. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz