Dawno już nic na blogu nie było, zabrakło weny, za to przybyło dużo nieprzyjemnych chwil w życiu. O których nie umiem pisać.
Więc po prostu będą dziś drożdżówki - u mnie zaległy przepis, więc jeszcze z truskawkami, ale równie dobrze pasują maliny czy borówki. Przepis dopasowany do przyrządzenia w thermomixie (który dostałam do testowania), ale równie dobrze ciasto można wyrobić ręcznie. Bułeczki wychodzą delikatne i smaczniutkie, takie jak z cukierni...
Składniki na ciasto - 9 sztuk:
370g mąki
190g mleka
60g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g masła
12g drożdży
400g truskawek
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
białko z 1 jajka
Kruszonka:
65g cukru + 15g cukru waniliowego
80g mąki pszennej
60g roztopionego masła
Do naczynia Thermomix dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże.
Mieszamy i podgrzewamy wszystko 3 min/obr.3/temp. 37 stopni.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3
min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w Thermomixie do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Następnie ponownie mieszamy ciasto 30 s/poz. Thermomix/Interwał.
Wyciągamy ciasto z miski (ciasto może lekko się kleić, więc
podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy
okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce na ok. 45
minut.
Kiedy drożdżówki urosną, dnem szklanki wyciskamy na środku każdej bułki wgłębienie, w które wsypujemy odrobinę bułki tartej i wypełniamy owocami.Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem
z mlekiem.
Następnie szykujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę umieszczamy Thermomixie i mieszamy
30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
I gotowe !
Smacznego :)
własnie je robię :))
OdpowiedzUsuń