MENU MOBILNE NIE USUWAC

sobota, 28 grudnia 2013

POWRÓT NA BLOGA I DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Dawno już nic na blogu nie było, zabrakło weny, za to przybyło dużo nieprzyjemnych chwil w życiu. O których nie umiem pisać.
Więc po prostu będą dziś drożdżówki - u mnie zaległy przepis, więc jeszcze z truskawkami, ale równie dobrze pasują maliny czy borówki. Przepis dopasowany do przyrządzenia w thermomixie (który dostałam do testowania), ale równie dobrze ciasto można wyrobić ręcznie. Bułeczki wychodzą delikatne i smaczniutkie, takie jak z cukierni...

Składniki na ciasto - 9 sztuk:
370g mąki
190g mleka
60g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g masła
12g drożdży
400g truskawek

 Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
białko z 1 jajka

Kruszonka:
65g cukru + 15g cukru waniliowego
80g mąki pszennej
60g roztopionego masła

Do naczynia Thermomix dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w Thermomixie do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Następnie ponownie mieszamy ciasto 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z miski (ciasto może lekko się kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy  okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki urosną, dnem szklanki wyciskamy na środku każdej bułki wgłębienie, w które wsypujemy odrobinę bułki tartej i wypełniamy owocami.Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem
z mlekiem.

Następnie szykujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy Thermomixie i mieszamy  30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Pieczemy  ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
I gotowe !
Smacznego :)





1 komentarz :

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©