MENU MOBILNE NIE USUWAC

sobota, 28 grudnia 2013

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

 Przygotowuje się je szybko, więc jeśli jeszcze mamy smaka na ciacho z truskawkami to do dzieła :) Przepis pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl

Składniki: (na 18 muffinek):
 Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g masła
230g naturalnego jogurtu
2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
200g umytych, obranych truskawek
Kruszonka:
2,5 łyżki zimnego masła
4 łyżki mąki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
6 łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.Odstawić.
Muffiny:
Masło roztopić. Truskawki drobno pokroić. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, aromat i masło.  Dodać cukier i mąkę, krótko wymieszać (ciasto wychodzi gęste).  Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu posypać kruszonką, lekko ją dociskając do ciasta. Muffinki piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut. I gotowe, smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©