MENU MOBILNE NIE USUWAC

środa, 3 kwietnia 2013

DOMOWA WARZYWNA KOSTKA ROSOŁOWA

Naprawdę pożyteczna. Przepis na domową kostkę warzywną znalazłam na blogu smak-zdrowia.blogspot.com ( tam więcej info na temat kostki)

Składniki:
2 marchewki (200g)
1 duża pietruszka (200g)
1 mały seler (200g)
1 duża cebula (100g)
zielone liście pora (100g)
natka pietruszki, liście selera
świeży czosnek (kilka ząbków)
2 łyżki oliwy (20ml)
przyprawy

Wszystkie warzywa obieramy i surowe mielimy. Wszystko oprócz cebuli i pora wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Około 10 minut od zagotowania się wody powinno być już dobre. Wtedy odsądzamy na sitku i studzimy. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy bardzo dużo przypraw ( ja dodałam pół torebki pieprzu ziołowego, majeranku, lubczyku, natki pietruszki). Zasypujemy solą, mieszamy dokładnie i zostawiamy mieszankę warzywną na kilka godzin w lodówce, żeby się przegryzło. Po tym czasie porcjujemy i owijamy folią spożywczą. Kostki zamrażamy. Z podanych składników wychodzi 15 kostek.



3 komentarze :

  1. Ciekawe, zwykłym kostkom mówimy stanowcze NIE! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, ja używam najczęściej do lekkich zup, z samych warzyw, fajnie podkręca smak

    OdpowiedzUsuń

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©