Danie prawie dietetyczne, bo choć ryba smażona to na odrobinie oleju i przy pomocy patelni grillowej.
Składniki:
500g filetów z miruny
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki mąki orkiszowej
przyprawa do ryby ( u mnie ostatnio zioła włoskie z solą w młynku Kotanyi)
Salsa:
1 awokado pokrojone w drobną kostkę
1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo: świeży szpinak w liściach
Rybę lekko przyprawiamy ziołami, obsypujemy mąką i smażymy na patelni po ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie mieszamy składniki na salsę. Na talerzach układamy liście szpinaku, na który wykładamy rybę i posypujemy salsą. I gotowe! Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Fajny przepis oparty na guacamole, nigdy nie pamiętam proporcji dlatego dziękuję. Ja zrobiłem tym razem dzięki niemu salsę (wersja z pomidorami, bez awokado) ale jeszcze bardziej ją scyganiłem bo dodałem majonez (Winiar) i ćwikłę z chrzanem (u mnie pińczowska) proporcje każdy jak lubi, proszę spróbować nie gryzie :)
OdpowiedzUsuń