MENU MOBILNE NIE USUWAC

piątek, 10 stycznia 2014

WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE - JAK JEJ NIE ZEPSUĆ

Do gulaszu wołowego podchodziłam kilka razy, przeważnie efekt był mizerny. Przeszukałam wiele stron w poszukiwaniu rad i w końcu się udało, wołowina  nie była już gumowata i bez smaku. Potrawa to coś na kształt gulaszu lub stew, jak kto woli.  Jak to zrobić?
Składniki:
1 kg wołowiny
sól i pieprz
2 łyżki oleju
300g marchewki
400g ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
czerwona papryka w proszku
szklanka czerwonego wina

Wołowinę kroimy w kostkę ok. 4cm(nie mniejszą), doprawiamy solą i pieprzem i razem z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamyz każdej strony na bardzo gorącym oleju, tak aby mięso dobrze się zrumieniło - sos będzie miał ładny kolor i będzie bardziej aromatyczny. Jeśli chcemy możemy dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Pod koniec zalewamy całość czerwonym winem, wrzucamy obrane ząbki czosnku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.2-3 godzin. W razie potrzeby dolewamy wina lub wody. Na godzinę przed końcem do garnka z mięsem dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i marchew. Kiedy mięso jest już gotowe wyławiamy z sosu cebulę i przecieramy ją przez sitko - nasz sos się ładnie zagęści. I gotowe! Podajemy jako danie jednogarnkowe z bagietką lub chlebem. Smacznego:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©