MENU MOBILNE NIE USUWAC

czwartek, 9 stycznia 2014

ŁOSOŚ AU GRATIN

Składniki:
ok. 500g wyfiletowanego łososia bez skóry
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
300g  śmietany 30%
100g sera gruyere
3-4 szalotki podsmażone
pół szklanki białego wina

Łososia myjemy, kroimy w kostkę (2,3cm), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy na odrobine oleju, pod koniec dodajemy wino i delikatnie odparowujemy. Zalewamy to śmietaną i łączymy ze startym serem. Podgrzewamy  do połączenia składników. Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy kostki łososia, około pół minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze śmietany, sera i szalotek i zapiekamy ok. 25 minut  w temperaturze 180oC. I gotowe! Smacznego:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©