Składniki:
ok. 500g wyfiletowanego łososia bez skóry
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
300g śmietany 30%
100g sera gruyere
3-4 szalotki podsmażone
pół szklanki białego wina
Łososia myjemy, kroimy w kostkę (2,3cm), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy na odrobine oleju, pod koniec dodajemy wino i delikatnie odparowujemy. Zalewamy to śmietaną i łączymy ze startym serem. Podgrzewamy do połączenia składników. Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy kostki łososia, około pół minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze śmietany, sera i szalotek i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180oC. I gotowe! Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz