Składniki na spód:
200g biszkoptów
100g masła
Składniki na masę serową:
1 łyżka żelatyny (25g)
500g śmietany 30%
450g serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
250g borówek
Składniki na polewę:
200g białej czekolady
60g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Spód wykonujemy miksując biszkopty w malakserze, następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników i uzyskaną masą wyklejamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy użyciu jak najmniejszej ilości wody i pozostawiamy do schłodzenia. Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i serki homo. Delikatnie wmiksowujemy żelatynę i już ręcznie borówki. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do schłodzenia.
Po kilku godzinach możemy zacząć szykować polewę. W tym celu ścieramy na tarce czekoladę i dodajemy do garnuszka z pogrzaną ale nie zagotowaną śmietanką. Mieszamy do połączenia składników, pozostawiamy na moment do przestudzenia i już letnią polewą dekorujemy wierzch ciasta. Znów wstawiamy do lodówki i czekamy, sernik za moment będzie gotowy :).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAle mnie kusi...
Pyszny... Borówki i biała czekolada to genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń