Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania( opcjonalnie)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie opadło:)).
Ciasto wlać do formy (ja użyłam tortownicy 26cm).
Na wierzchu wysypać odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Całość wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec około 1 godziny.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Takie tam szybkie ciacho jak nie ma nic słodkiego w domu:)
OdpowiedzUsuńczy blache nalezy wylozyć papierem ?
OdpowiedzUsuń