MENU MOBILNE NIE USUWAC

niedziela, 21 grudnia 2014

Pudełka na prezent

Dzieła mojego dziecka z przedszkola. 
Renifer powstał z odbicia stópki na papierze. Później papierem oklejone zostało pudełko na buty.
Pudełko od zapałek w nowym wcieleniu :)

To wszystko to pomysły cioć z przedszkola:)

Jak zapakować ciasteczka na prezent? Opakowania z talerzy


fot. http://www.diyandcraftsideas.org/
Prosty sposób na ładne zapakowanie naszych domowych wyrobów na prezent.

Śledzie w jogurcie z rodzynkami i ananasem

Składniki (porcja dla 3-4 osób):
3 filety śledziowe solone moczone wcześniej w wodzie
1/2 małej czerwonej cebuli
1  łyżka rodzynek
3 krążki ananasa ( z puszki )
1/2 jabłka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka majonezu
Śledzia, cebulę, ananasa i jabłko kroimy w kostkę, łączymy z jogurtem i majonezem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. I gotowe! Smacznego :)


czwartek, 18 grudnia 2014

Domowe krówki

Składniki:
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła

 Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku - ja użyłam patelni teflonowej, mniej przywiera,  a trzeba tego pilnować. Podgrzewamy i mieszamy pilnując aby masa nie się nie przypalała. Zajmuje to w zależności od garnka i mocy palnika - od 15 minut do pół godziny. W tym czasie masa się redukuje i ciemnieje. Dosyć gęstą masę przelewamy do miski i miksujemy przez około 2 minuty - jeśli będziemy mieszać zbyt długo masa zwarzy się i krówki będą w rezultacie kruche - jeśli zatrzymamy mikser zawczasu to otrzymamy super ciąguty. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem keksówki i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach blok krówkowy możemy podzielić na mniejsze cukierki i ewentualnie zawinąć w papierki i wręczyć na prezent:). I gotowe! Smacznego:)

środa, 17 grudnia 2014

Świątecznie: Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki na 24 ciasteczka:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
160g zimnego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 żółtko
50g czekolady

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (najlepiej zrobić to w malakserze). Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy na blaszce. Na jednej blaszce mieści się 12 ciasteczek. Ciasteczka pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 190oC. Po wyjęciu delikatnie przesuwamy z papierem na kratkę do wystudzenia, czekamy do wystudzenia. I gotowe! Smacznego :)

sobota, 13 grudnia 2014

Świąteczne inspiracje z drogerii

Tak przyziemnie...
Papier toaletowy 8,99zł
Świeczka zapachowa ok. 9zł
Mydło w płynie 2,99zł
Wkład do odświeżacza powietrza ok.11zł
Wszystko wiadomo skąd :)

sobota, 6 grudnia 2014

Delikatny dressing miodowo-musztardowy

Składniki:
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu ( ja użyłam ryżowego, który jest słabszy od zwykłego octu)
4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ulubioną sałatkę. U mnie była to rukola z mozarellą i pomidorkami. I gotowe:) Smacznego!

wtorek, 7 października 2014

DYNIOWE CUPCAKES

Składniki na ok. 16 muffinek:

300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170g cukru
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
200g dyniowego puree
60ml mleka
150g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
 W osobnych miskach mieszamy składniki sypkie i płynne. Łączymy i mieszamy łyżką nie za dlugo, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy do papilotek.
Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C.

Puree z dynii otrzymujemy w następujący sposób. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą, układamy na blaszce z piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180oC. Po tym czasie miękki już miąższ odkrajamy od skóry i miksuemy na gładką masę. Takie puree jest dobre do ciast, zup i sosów. Ja staram się nadwyżkę zamrozić i mieć zapasik dynii na zimę.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki
5-6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
odrobina pomarańczowego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu Wiltona w kolorze Creamy peach)

kolorowa posypka ( użyłam Autumn Sprinkles Wiltona).
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder. W osobnej misce ubijamy delikatnie serek mascarpone, po czym nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy do śmietany. Jeszcze tylko odrobina kwasku cytrynowego i barwnika i gotowe. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (ja użyłam tylki 1M) i dekorujemy babeczki. Pozostały krem możemy przechowywać do 2 dni w lodówce.
I gotowe!
Smacznego:)






Dynia na słodko i słono

wtorek, 8 kwietnia 2014

CHOCOLATE AND CARAMEL OMBRE CAKE

Przepis pochodzi ze strony BBC Good food.

Składniki na ciasto czekoladowe i waniliowe (tortownica 26cm):
300g miękkiego masła
300g białego cukru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek kakao

Składniki na ciasto karmelowe i karmelowo-czekoladowe:
300g miękkiego masła
225g cukru light muscovado
75g cukru dark muscovado
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
puszka kajmaku
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie warstwy czekoladowej i waniliowej:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i dalej miksując dodajemy jajka. Następnie na przemian dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt i miksujemy do połączenia składników. Jeszcze tylko ekstrakt waniliowy i dzielimy ciasto na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem okrągłej formy. Ja miałam tylko jedną blachę, więc było to trochę czasochłonne. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-30 minut. 

Wykonanie warstwy karmelowej i czekoladowo-karmelowej:
Postępujemy tak samo jak z poprzednimi warstwami, z tą różnicą że do jednej części dodajemy tylko 1 łyżkę kakao.

Po wystudzeniu wszystkich warstw zabieramy się za ubicie śmietany i składanie tortu. Ja do śmietany dodałam żelatynę, gdyż ciasto jest dosyć ciężkie i bałam się, że śmietana wypłynie bokiem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuściłam w bardzo małej ilości wody - ok.50ml - podgrzałam i pod koniec ubijania delikatnie wmiskowałam w śmietanę. 
Mając  już śmietanę i otwartą puszkę kajmaku zabieramy się za składanie. Ja ułożyłam warstwę waniliową na spodzie i posmarowałam ją kajmakiem (1/3 puszki) i śmietaną (1/4 całości). I tak samo było z następnymi warstwami. Zostało trochę śmietany, więc posmarowałam jeszcze wierzch tortu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, wyjmujemy na pół godziny przed podaniem. I gotowe, choć nie było to najszybsze ciasto na świecie. Za to smakuje wyśmienicie i wywołuje wśród gości efekt "wow":) (wiem, zdjęcie nie oddaje uroku ciasta, tyle się zostało niestety. Polecam:)


poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto awaryjne, takie które przygotujemy w godzinę.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania( opcjonalnie)


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie opadło:)).
Ciasto wlać do formy (ja użyłam tortownicy 26cm).
Na wierzchu wysypać odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Całość wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec około 1 godziny. 
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




środa, 26 marca 2014

RYBA I QUINOA Z FETĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM

Quinoa jako dodatek to ryby to pożywna i dietetyczna propozycja. Przepis pochodzi z „Everyday food” Marthy Stewart.

Składniki:
100g quinoa
sól i pieprz
ok. 100g zielonego ogórka pokrojonegow drobna kostkę
1/3 opakowania sera typu feta rozdorbnionego
1 łyżka pokrojonego koperku
500g filetów z miruny, tilapii lub mintaja
sok z cytryny
słodka parpyka w proszku


Quinoa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Smażymy na patelni grillowej. W międzyczasie quinoa mieszamy z ogórkiem, fetą i koperkiem. Podajemy na gorąco. Smacznego :)


niedziela, 23 marca 2014

2. URODZINY PARAUSZKA


Jeszcze tylko dziś jest możliwość podejrzenia jak powstaje bajka o sympatycznym Parauszku i obejrzenia kilku odcinków przedpremierowych. Wszystko to na Tuwima 54 w Łodzi, szczegółowy program znalazłam na plasterlodzki.pl, bo na stronie semafora niestety nic nie było. Polecam:)





wtorek, 18 marca 2014

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, MAKARONEM ORKISZOWYM, SZPINAKIEM, KUKURYDZĄ I ŻÓŁTYM SEREM

Jeszcze jeden sposób na zalegające w lodówce warzywa.

Składniki:
 350g makaronu ugotowanego al dente
1 pierś z kurczaka upieczona lub usmażona  i pokrojona w kostkę
2 garście świeżego szpinaku
1/2 puszki kukurydzy
puszka pomidorów krojonych 
100g startego żółtego sera

Makaron, pierś z kurczaka, szpinak i kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pomidorami z puszki i lekko mieszamy. Wierzch posypujemy serem i wstawiamy na ok. 30 minut do rozgrzanego do 180oC piekarnika. I gotowe! Smacznego:)


poniedziałek, 17 marca 2014

MIRUNA Z PATELNI W MĄCE ORKISZOWEJ Z SALSĄ Z AWOKADO, PAPRYKI I KUKURYDZY NA ŚWIEŻYM SZPINAKU

Danie prawie dietetyczne, bo choć ryba smażona to na odrobinie oleju i przy pomocy patelni grillowej.

Składniki:
500g filetów z miruny
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki mąki orkiszowej
przyprawa do ryby ( u mnie ostatnio zioła włoskie z solą w młynku Kotanyi)

Salsa:
1 awokado pokrojone w drobną kostkę
1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: świeży szpinak w liściach

Rybę lekko przyprawiamy ziołami, obsypujemy mąką i smażymy na patelni po ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie mieszamy składniki na salsę. Na talerzach układamy liście szpinaku, na który wykładamy rybę i posypujemy salsą. I gotowe! Smacznego:)



niedziela, 16 marca 2014

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Naprawdę zdrowe danie, no może nie najsmaczniejsze na świecie, ale zdrowe :)
Przepis pochodzi ze strony tysiagotuje.pl

Składniki: 
szklanka kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
1 biała część pora pokrojona w półksiężyce
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 marchewki starte na grubych oczkach
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:
natka pietruszki lub koperek do posypania


Kaszę jaglaną gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Przed gotowaniem warto dokładnie przelać kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się niemiłej goryczki. Na patelni podsmażamy pokrojonego pora, następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do wyparowania bulionu. Przyprawiamy do smaku> i gotowe! Smacznego:)




sobota, 15 marca 2014

KLASYCZNE GOŁĄBKI

Składniki (na ok. 20 gołąbków):

główka kapusty
800g mięsa mielonego
100g ryżu
wegeta i maggi
sól i pieprz
50g masła
1,5l bulionu z kostek rosołowych
1  litr przecieru pomidorowego
koncentrat pomidorowy


Najpierw musimy sparzyć kapustę. W kapuście wycinamy dosyć głęboko głąb (uważamy żeby nie zrobić sobie krzywdy) W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy kapustę. Już po kilku minutach damy radę zdjąć pierwsze liście. Mi najlepiej wychodzi to z pomocą łyżki i widelca. Z liści ścinamy nożem zgrubienie (główny nerw). Pozostałe liście - małe  i podarte zostawiamy do wyłożenia dna garnka i zakrycia gołąbków na wierzchu podczas gotowania.
Teraz czas na nadzienie. Ryż gotujemy tylko 5 minut i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie mieszamy razem z mięsem i przyprawami (wegeta, maggi, sól) na jednolitą masę.
Zawijamy gołabki. Na każdy liść kapusty kładziemy  porcję mięsa i delikatnie formujemy. Składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków podczas duszenia.
Gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie razem z masłem, solą i pieprzem. Tą mieszanką zalewamy gołąbki. Przykrywamy pozostałymi liśćmi. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, w zależności od tego czy mamy do czynienia ze starą czy młodą kapustą.  
W osobnym garnku podgrzewam przecier, dodaję do smaku soli, cukru i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem i oprószone natką pietruszki. Do tego świeży chleb z masłem. 
Smacznego:)



piątek, 14 marca 2014

PODUDZIA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDOREM + PIECZONE ZIEMNIACZKI

Proste danie na obiad w tygodniu.

Składniki:
500g podudzi z kurczaka bez kości
przyprawa do kurczaka
pomidor
100g startego sera

Podudzia myjemy, osuszamy i oprószamy naszą ulubioną przyprawą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie na wierzch  każdego podudzia układamy plasterek pomidora i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. I gotowe! Smacznego:)

Ziemniaki pieczone

Składniki:
ziemniaki (tyle ile potrzebujemy)
olej rzepakowy
sól, pieprz
słodka papryka w proszku



Ziemniaki dokładnie myjemy i suszymy. Każdego nacinamy w plasterki grubości 3-4mm nie docinając do końca, uważamy żeby nie przekroić ziemniaka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i obficie smarujemy olejem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika na ok.1,5 godziny. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia wyschną to możemy otworzyć piekarnik i posmarować dodatkowo olejem.  Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Smacznego:)




poniedziałek, 24 lutego 2014

COTYGODNIOWE PODLEWANIE STORCZYKÓW...

Każda z nas na pewnym etapie życia na pewno jakiegoś storczyka dostała. Jeśli mamy problem z pamiętaniem o podlewaniu możemy spróbować tak: raz na tydzień wstawić storczyka do miski z wodą  i niech sobie posiedzi tak do godziny. To podobno najefektywniejszy sposób na podlewanie, a na pewno najmniej pracochłonny :).


niedziela, 23 lutego 2014

FISH NO CHIPS

Rybka smażona w głębokim oleju w klasycznym cieście do fish&chips nie jest zdrowa, całe omega 3 z niej ulatuje, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Aby nie było tak ciężko, rezygnujemy z frytek na rzecz surówki:).

Składniki:
ok. 600g ryby (ja znalazłam ładnego dorsza bez skóry)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pieprz według uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju do smażenia

Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na porcje i skrapiamy lekko cytryną. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy olej. Rybkę maczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, smażymy ok 8-10 minut, w razie potrzeby obracając w trakcie.Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)




sobota, 22 lutego 2014

BISZKOPTOWE TARTALETKI Z SERKIEM MASCARPONE I BRZOSKIWINIAMI

Niesamowite, naprawdę.

Składniki (na 6 babeczek):
2 jajka
70g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 łyżeczek serka mascarpone 
1 łyżeczka cukru pudru
pół puszki brzoskwiń osączonych z zalewy

Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, zajmie nam to kilka minut. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek i pieczemy 20 minut w temperaturze 190oC. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone babeczki smarujemy serkiem zmieszanym z cukrem pudrem i dekorujemy brzoskwiniami. I gotowe! Smacznego:)


poniedziałek, 17 lutego 2014

BABECZKI ORZECHOWE Z SERKIEM MASCARPONE

Oto co możemy zrobić mając nadmiar orzechów włoskich:)

Składniki (na 12 muffinek):

85 g zmielonych orzechów włoskich
4 płaskie łyżki miękkiego masła
80g cukru
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

12 całych orzechów do dekoracji

Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki wrzucamy do miksera wg kolejności na liście składników. Miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek do ok 1/2 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. W osobnej miseczce delikatnie ubijamy serek mascarpone, następnie delikatnie wmiksowujemy go w śmietanę, tylko do połączenia składników, coby nam się nie zwarzyło. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (a jeśli nie mamy, możemy użyć grubej torebki foliowej z naciętym rogiem) i dekorujemy babeczki. Na koniec zostają nam jeszcze orzechy. Możemy użyć takich prosto z torebki lub... takich obtoczonych w miodzie lub roztopionym cukrze:). I gotowe! Smacznego:)


wtorek, 4 lutego 2014

PAPPARDELLE Z SZYNKĄ I OLIWKAMI W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM Z ODROBINĄ PESTO



Składniki:
1 opakowanie makaronu pappardelle
250ml śmietanki 18% UHT
200g szynki pokrojonej w paseczki
1łyżka oleju rzepakowego
garść pokrojonych wydrylowanych czarnych oliwek
małe opakowanie pesto bazyliowego
dodatkowo
posiekana natka pietruszki
tarty ser grana padano lub parmezan

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szynkę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy śmietankę i oliwki. Sos redukujemy pod koniec dodając pesto. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem. Gotowe danie posypujemy świeżo tartym serem grana padano i natką pietruszki. I gotowe:) Smacznego!

piątek, 10 stycznia 2014

WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE - JAK JEJ NIE ZEPSUĆ

Do gulaszu wołowego podchodziłam kilka razy, przeważnie efekt był mizerny. Przeszukałam wiele stron w poszukiwaniu rad i w końcu się udało, wołowina  nie była już gumowata i bez smaku. Potrawa to coś na kształt gulaszu lub stew, jak kto woli.  Jak to zrobić?
Składniki:
1 kg wołowiny
sól i pieprz
2 łyżki oleju
300g marchewki
400g ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
czerwona papryka w proszku
szklanka czerwonego wina

Wołowinę kroimy w kostkę ok. 4cm(nie mniejszą), doprawiamy solą i pieprzem i razem z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamyz każdej strony na bardzo gorącym oleju, tak aby mięso dobrze się zrumieniło - sos będzie miał ładny kolor i będzie bardziej aromatyczny. Jeśli chcemy możemy dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Pod koniec zalewamy całość czerwonym winem, wrzucamy obrane ząbki czosnku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.2-3 godzin. W razie potrzeby dolewamy wina lub wody. Na godzinę przed końcem do garnka z mięsem dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i marchew. Kiedy mięso jest już gotowe wyławiamy z sosu cebulę i przecieramy ją przez sitko - nasz sos się ładnie zagęści. I gotowe! Podajemy jako danie jednogarnkowe z bagietką lub chlebem. Smacznego:)


czwartek, 9 stycznia 2014

ŁOSOŚ AU GRATIN

Składniki:
ok. 500g wyfiletowanego łososia bez skóry
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
300g  śmietany 30%
100g sera gruyere
3-4 szalotki podsmażone
pół szklanki białego wina

Łososia myjemy, kroimy w kostkę (2,3cm), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy na odrobine oleju, pod koniec dodajemy wino i delikatnie odparowujemy. Zalewamy to śmietaną i łączymy ze startym serem. Podgrzewamy  do połączenia składników. Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy kostki łososia, około pół minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze śmietany, sera i szalotek i zapiekamy ok. 25 minut  w temperaturze 180oC. I gotowe! Smacznego:)


Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©