Składniki:
500g podudzi z kurczaka bez kości
przyprawa do kurczaka
pomidor
100g startego sera
Podudzia myjemy, osuszamy i oprószamy naszą ulubioną przyprawą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie na wierzch każdego podudzia układamy plasterek pomidora i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. I gotowe! Smacznego:)
Ziemniaki pieczone
Składniki:
Ziemniaki pieczone
Składniki:
ziemniaki (tyle ile potrzebujemy)
olej rzepakowy
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
Ziemniaki dokładnie myjemy i suszymy. Każdego nacinamy w plasterki grubości 3-4mm nie docinając do końca, uważamy żeby nie przekroić ziemniaka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i obficie smarujemy olejem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika na ok.1,5 godziny. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia wyschną to możemy otworzyć piekarnik i posmarować dodatkowo olejem. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz