MENU MOBILNE NIE USUWAC

wtorek, 31 grudnia 2013

TARTINKI NA 3 SPOSOBY

Nie wiedziałam co zrobić na Sylwestra domowego - sami w domu z mężem. Co lubimy najbardziej? Kanapki! - tym razem w wersji odświętnej, ze składników, które były pod ręką.

Z łososiem (składniki na 2 sztuki):



chleb
2 plastry łososia
połowa awokado
sok z cytryny
majonez
koperek - coś zielonego.
Chleb smarujemy majonezem, łososia i awokado (skrapiamy sokiem z cytryną) kroimy w kostkę i mieszamy, wykładamy na kromki chleba. Dekorujemy jak chcemy.


Z szynką i serem:



chleb
majonez
ser
szynka
warzywa do dekoracji ( u mnie był to korniszon, pomidor i roszponka)


Z camembertem, jabłkiem, miodem i orzechami:



chleb
masło
camembert
plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny
odrobina miodu
orzechy do dekoracji

SERNIK ZEBRA

Dawno temu zobaczyłam ten sernik na blogu zjemto.blox.pl i zostawiłam przepis na specjalną okazję, wyszło w Nowy Rok. Oczywiście coś musiało się zadziać, moje dziecie testujące obecnie wszystkie konsystencje na świecie musiało zanurzyć paluszki w gotowej polewie://. Wycięłam więc z ciasta małe okręgi i dorobiliśmy czekoladowe pióropusze (z roztopionych skorupek jajek niespodzianek - dzieło mojego starszego dziecka).  Efekt może nie powala, ale za to ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam:)
Składniki na ciasto:
800g serka śmietankowego mielonego (użyłam biedronkowego, myślałam, że będzie za rzadki ale wyszło super )
200g serka mascarpone
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
250g nutelli
1 opakowanie cukru waniliowgo
1 budyń waniliowy

Składniki na polewę:
100g nutelli
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła

Składniki na spód:
140g herbatników z czekoladą
100g miękkiego masła
łyżeczka kakao


Herbatniki rozdrabniamy na piasek i łączymy z miękkim masłem (najlepiej zrobić to w malakserze). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Na dno wykładamy masę z ciastek.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy cukry, mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy serek mascarpone, ser i budyń.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutellę. Na środek tortownicy wykładamy na przemian po 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy orzechowej aż do wyłożenia całej masy.
Sernik pieczemy w temperaturze 180C około 60 min.
Składniki do polewy podgrzewamy i mieszać do połączenia składników. Całość najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. I gotowe, smacznego:)

 

sobota, 28 grudnia 2013

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

 Przygotowuje się je szybko, więc jeśli jeszcze mamy smaka na ciacho z truskawkami to do dzieła :) Przepis pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl

Składniki: (na 18 muffinek):
 Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g masła
230g naturalnego jogurtu
2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
200g umytych, obranych truskawek
Kruszonka:
2,5 łyżki zimnego masła
4 łyżki mąki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
6 łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.Odstawić.
Muffiny:
Masło roztopić. Truskawki drobno pokroić. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, aromat i masło.  Dodać cukier i mąkę, krótko wymieszać (ciasto wychodzi gęste).  Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu posypać kruszonką, lekko ją dociskając do ciasta. Muffinki piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut. I gotowe, smacznego :)


SUPERSZYBKA BOTWINKA

Dla tych, którzy jeszcze w tym roku nie robili, bo to już ostatni moment na tę wspaniałą zupkę.

Składniki:
2 pęczki młodej botwinkipęczek koperku
200g śmietany 18%
1 i 1/2l wywaru wołowego lub innego (może też być w ostateczności z kostki rosołowej)
sól i pieprz
Pół butelki 0,3l koncentratu buraczkowego
Ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo

Botwinkę obrać, umyć, drobno pokroić i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Dodać ząbek czosnku, płaską łyżeczkę cukru i gotować 20 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dodać sok z buraka (ja używam koncentratu Rolnika) i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki jajka. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko zabielamy śmietaną, uprzednio ją hartując. Podajemy z poćwiartowanym jajkiem. Smacznego!

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Surówka, która wychodzi najlepsza tylko teraz, gdy mamy młodą kapustę. A więc siekamy...

Składniki:
1 główka kapusty
sól
cukier
1 mała marchewka
koperek (opcjonalnie)

Kapustę drobno szatkujemy, zasypujemy odrobiną soli i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby zmiękła. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy koperek. I gotowe, smacznego:)

TĘCZOWE SZASZŁYKI

Dobre na dzień nad wodą lub kinderball:)

POWRÓT NA BLOGA I DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Dawno już nic na blogu nie było, zabrakło weny, za to przybyło dużo nieprzyjemnych chwil w życiu. O których nie umiem pisać.
Więc po prostu będą dziś drożdżówki - u mnie zaległy przepis, więc jeszcze z truskawkami, ale równie dobrze pasują maliny czy borówki. Przepis dopasowany do przyrządzenia w thermomixie (który dostałam do testowania), ale równie dobrze ciasto można wyrobić ręcznie. Bułeczki wychodzą delikatne i smaczniutkie, takie jak z cukierni...

Składniki na ciasto - 9 sztuk:
370g mąki
190g mleka
60g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g masła
12g drożdży
400g truskawek

 Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
białko z 1 jajka

Kruszonka:
65g cukru + 15g cukru waniliowego
80g mąki pszennej
60g roztopionego masła

Do naczynia Thermomix dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w Thermomixie do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Następnie ponownie mieszamy ciasto 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z miski (ciasto może lekko się kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy  okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki urosną, dnem szklanki wyciskamy na środku każdej bułki wgłębienie, w które wsypujemy odrobinę bułki tartej i wypełniamy owocami.Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem
z mlekiem.

Następnie szykujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy Thermomixie i mieszamy  30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Pieczemy  ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
I gotowe !
Smacznego :)





czwartek, 26 grudnia 2013

SPÓŹNIONE ŻYCZENIA

Wszystkich znajomym i tym którzy zaglądają tu od czasu do czasu chciałam życzyć wszystkiego najlepszego i zdrowia , zdrowia przede wszystkim. W tym roku nie było przepisów świątecznych, bo działy sie inne rzeczy, które przeszkadzały w gotowaniu i pieczeniu. Oby za rok było lepiej:) Buziaki, K.

niedziela, 15 grudnia 2013

CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM

Trochę bałam się zaczynać przygodę z cielęciną, w końcu mięso nie jest tanie, więc marnacja dużego kawałka byłaby z uszczerbkiem dla domowego budżetu. Okazało się, że nie taki diabeł straszny... Mięso wychodzi delikatne i zachowuje swój naturalny smak, dobre jest i dla dzieci i dla osób z problemami żołądkowymi (które niestety obecnie mam). A poza tym jak każda pieczeń, robi się praktycznie samo :). Bardzo polecam. Korzystałam z przepisu pani Magdy Gessler lekko go modyfikując.

Składniki:
1 kg cielęciny bez kości
50g sklarowanego masła
5 lub 6 cebul
1 ząbek czosnku
1 marchewka
sól i pieprz

Najpierw klarujemy masło. Cielęcinę obwiązujemy szpagatem i formujemy pieczeń. Nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy pieczeń na klarowanym maśle dokładnie ze wszystkich stron razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki na dość dużym ogniu, tak aby mięso ładnie zbrązowiało a jego pory się zamknęły, wtedy nasz sos uzyska ładniejszy kolor a mięso pozostanie soczyste. Następnie wkładamy pieczeń do brytfanki razem z pozostałym masłem i cebulą. Dolewamy odrobinę wody i dorzucamy ząbek czosnku i pokrojoną marchewkę. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu łyżką cedzakową wyławiamy upieczone warzywa i przecieramy je drewnianą pałką przez sitko i dodajemy z powrotem do sosu (najlepsze zostaje zawsze pod sitkiem :)). Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)


KLAROWANIE MASŁA

Klarowane masło można oczywiście kupić gotowe w sklepie, jeśli jednak korzystamy z niego sporadycznie to warto je zrobić samemu. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.
Porcję masła rozpuszczamy na patelni i zbieramy powstałą białą pianę. Przelewamy do małego naczynka i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

piątek, 13 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE - DEKORACJA DOMU

Kilka inspiracji do wystroju domu na święta.:)



 







 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zdjęcia pochodzą ze stron:

magnoliafloreria.com
pinterest.com
flickr.com

bhg.com
alililyblog.com
lokal54.com
morechicthanshabby.com
gardenista.com
ouiouiouistudio.blogspot.com

czwartek, 31 października 2013

WYCINAMY DYNIĘ

Mój starszy bubuś w przedszkolu miał konkurs na najładniejszą dynię. I koniecznie chciał żeby jego była uśmiechnięta. Te dynie spodobały mu się najbardziej. Zdjęcie pochodzi z bloga beingmaja.blogspot.com.

MINI KOPCE KRETA

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek, pieczonych w papilotkach do muffinek. Naprawdę smaczne. Przepis z małymi modyfikacjami ze strony Olgi Smile, a kolorowe znaczki wydrukowałam ze strony accenttheparty.com.
Składnik na ciasto:
1 szklanka mąki
50g rozpuszczonego i schłodzonego masła
1/4 szklanki cukru
ok. 1 szklanka maślanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao

Składniki na nadzienie:
250ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
50g czekolady deserowej startej na tarce
2 łyżki cukru pudru
1 banan
1 łyżka soku z cytryny

 Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
 Ciasto rozkładamy na 12 papilotek - po jednej czubatej łyżce ciasta na każdą papilotkę. Pieczemy ok. 25 minut w 180oC. Gotowe babeczki studzimy. Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i wyjmujemy odrobinę środka, tak aby zmieściło się jak najwięcej bitej śmietany. Wyjęte ciasto rozdrabniamy na małe okruszki. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy żelatynę i startą czekoladę. Banana dzielimy na 12 części i skrapiamy sokiem  z cytryny. Kawałki banana układamy na każdej babeczce. Na wierzch nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy delikatnie okruszkami lekko dociskając i kształtując kopczyki. Schładzamy przez godzinę w lodówce. I gotowe:) Smacznego!

wtorek, 29 października 2013

HALLOWEEN cz.2

Oto że parówki straszą wiemy. Moje parówki nie wyszły za dobrze na zdjęciu, więc dodatkowo dostały obciachowy retusz:). Od czasu do czasu serwuję je mojemu bubusiowi w postaci popularnych ośmiorniczek:)

HALLOWEEN

Zdrowa alternatywa na halloween:)

poniedziałek, 28 października 2013

SESAME CHICKEN

Choć ilość składników trochę odstrasza, to jest to prosty pomysł na obiad w tygodniu. Kurczaka można zastąpić polędwicą wieprzową - danie nabiera wtedy naprawdę ciekawego smaku, choć to już nie będzie sesame chicken:).

Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka

Na panierkę:
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli i pieprzu
2-3 łyżki wody
2 łyżki oleju do smażenia

Na sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka woda
1/2 łyżki oleju sezamowego
1 i 1/2  łyżki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
odrobina świeżego lub suszonego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
2 woreczki ryżu jaśminowego
posiekany gruby szczypiorek

W misce mieszamy składniki na panierkę, dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w średnią kostkę - ok.1,5cm. W międzyczasie wstawiamy ryż i łączymy wszystkie składniki sosu. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 7-10 minut, pod koniec dodajemy sos i mieszamy energicznie przez około minutę. Podajemy z ryżem i szczypiorem. I gotowe! Smacznego:)

sobota, 12 października 2013

CIASTO PÓŁKRUCHE Z MUSEM DYNIOWO-GRUSZKOWYM I BEZĄ

Ciasto w sam raz na jesienną niepogodę: nie za ciężkie, ale słodkie, kolor przypomina nam o lecie, a dynia trochę usprawiedliwia pochłaniane kalorie. Robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Z podanych proporcji na ciasto wychodzą 2 foremki okrągłe o średnicy 25cm, więc na drugi dzień od razu można urządzić powtórkę, tyle że z innym nadzieniem. Mus z dyni warto przygotować wcześniej aby zdążył ostygnąć.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 żółtek,
200g miękkiego masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec żółtka, śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Ja zrobiłam to w malakserze, tak jest najszybciej. Ciasto wychodzi bardzo gęste. Dzielimy je na pół i wkładamy lodówki na pół godziny. Druga połowa przyda nam się na drugie ciasto :). Schłodzonym ciastem wylepiamy tortownicę (u mnie 25cm), nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez 20 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy i schładzamy.

Beza:
5 białek
150g cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.

 Mus z dyni:
1kg dyni
cukier do smaku
1 gruszka
przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, goździki, kardamon)
sok z cytryny
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku z dodatkiem odrobiny wody przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i dusimy dalej. Dynię i gruszkę rozdrabniamy przy użyciu miksera lub po prostu tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cukier (u mnie były to 3 łyżki),  przyprawy i cytrynę (2-3 łyżeczki soku). Dusimy dalej aby odparować jak najwięcej wody, u mnie zajęło to 45 minut. Mus schładzamy.

Na przestudzone ciasto wykładamy mus a na nie pianę z białek. Pieczemy w 190oC  przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku przez około pół godziny.  I gotowe!
Smacznego:)

piątek, 11 października 2013

BUŁECZKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM I OSTATNIA TAK DOBRA SAAŁATKA W TYM SEZONIE

Od czasu do czasu na obiad jemy po prostu sałatkę grecką. A do niej pasują smakowite bułeczki z masłem czosnkowym, domowe więc wiadomo że z masłem a nie margaryną. Z przepisu wychodzi 12 bułeczek, mi za pierwszym razem jedynie 7, gdyż chciałam zrobić za szybko i formowałam duże buły, które z czasem jeszcze wyrosły. No dobrze, chyba czas przejść do przepisu, oryginał znalazłam na kuchnia-elexis.blogspot.com i troszkę go zmodyfikowałam.

Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
20g drożdży świeżych 
260 ml ciepłego mleka
30g miękkiego masła
Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka i cukrem odstawiamy na 3 minuty. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z solą i mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko i masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 1 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe.

Składniki na masło:
60g miękkiego masła
5 ząbków czosnku
pół pęczka świeżej natki pietruszki (jeśli nie mamy świeżej, możemy zastąpić suszoną, jeśli jej też nie mamy, możemy użyć ziół)
szczypta soli

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

 Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowe.

Po godzinie wracamy do ciasta. Formujemy z niego 12 podłużnych bułeczek (formujemy je tak by uniknąć łączeń ciasta z wierzchu, gdyż mogłyby nieładnie popękać). I odstawiamy na następne 20 minut. Po tym czasie na bułeczkach robimy nacięcia, w które wkładamy masełko. Całość z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180oC 15-20 minut. I gotowe! Smacznego:)

TORT WARZYWNY

Danie na codzienny obiad, porcja warzyw, którą zjedzą również dzieci. Nadzienie do tortu może być dowolne, w zależności od tego co mamy w lodówce lub w ogródku.

Składniki na naleśniki orkiszowe:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
łyżeczka soli
olej do smażenia
Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanych proporcji wychodzi 6-7 naleśników.

Masa szpinakowa:
450g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
Szpinak rozmrażamy na patelni i redukujemy, pod koniec dodając czosnek i rozkruszoną kostkę warzywną. Całość schładzamy.

Masa marchewkowo-pomidorowa:
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
1 średni koncentrat pomidorowy (to chyba 210g)
2 łyżki oleju
szczypta soli
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na oleju. Dodajemy marchew i pietruszkę, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i sól do smaku. Wszystko mieszamy.

Dodatkowo:
200g sera startego na grubych oczkach

Tort przygotowujemy układając naleśniki przekładane warstwami nadzienia.
Kolejność jest dowolna, u mnie zaczynając od dołu:
1. naleśnik
2. szpinak
3. naleśnik
4. marchewka i pomidor
5. naleśnik
6. cienka warstwa sera
7. naleśnik
8. szpinak
9. naleśnik
10. marchewka i pomidor
11. naleśnik
12. duuużo sera:)

Tak zrobioną przez nas budowlę wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 200oC. I gotowe! Smacznego:)

sobota, 28 września 2013

DIETETYCZNE BROWNIES - CZY TO MOŻLIWE?

Ciasto znane wszystkim, tym razem w wersji light. Mniej cukru, mniej tłuszczu, mniej mąki i kakao zamiast czekolady - oto cały sekret. A jak smakuje? Bardzo czekoladowo i tak jak na brownies przystało ma świecącą chrupką skórkę i kleisty środek. Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki:
100g oleju roślinnego
300g cukru pudru
4 średnie jajka, ubite
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce mieszamy cukier z olejem, dodajemy jajka i wanilię i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam prostokątnej 25x20cm). Pieczemy ok. 20-25 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, na patyczku powinno zostać kilka wilgotnych okruszków, inaczej ciasto będzie za suche. Z podanych proporcji wyszły mi 24 porcje.
I gotowe!
Smacznego:)
 

środa, 25 września 2013

WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ

Wątróbkę albo się kocha albo nienawidzi, jest trudna bo strzela i może być gumowata, ale dobrze przyrządzona to prawdziwe "niebo w gębie". Ta wersja to klasyk, który pamiętam jeszcze ze szkolnej stołówki.
Składniki:
1kg wątróbki drobiowej
1kg cebuli
olej, masło klarowane lub Rama Culinesse
ok. 5 łyżek mąki pszennej
sól

Dodatkowo opcjonalnie:
płatki migdałów

Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości, dodając w razie potrzeby wody. Zajmie to nam ok. 20 minut.
Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek i żyłek. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, zasłaniamy się pokrywką, bo wątróbka lubi strzelać. Smażymy ok. 3 minut z każdej strony, nie dłużej gdyż mięso zrobiłoby się twarde. Pod koniec smażenia lekko solimy i ewentualnie posypujemy 2 łyżkami płatków migdałowych. I gotowe!
Podajemy z cebulką i ryżem lub ziemniakami, dobry kiszony ogórek też byłby na miejscu.
Smacznego:)

poniedziałek, 23 września 2013

SUPERSZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Ciasto, które szykuje się 5 minut i które znika w 5 minut. Stąd tylko jedno zdjęcie:)
Składniki:
120g miękkiego masła
10 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki pszennej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
500g śliwek

Dodatkowo (opcjonalnie):





cukier biały lub trzcinowy i cynamon do posypania przed upieczeniem
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania jednolitej masy i przekładamy do formy (ja piekłam w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki skórką do góry. Jeśli mamy ochotę to posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 55 minut w temp. 190oC i pieczemy do suchego patyczka. I gotowe! Smacznego:)

wtorek, 17 września 2013

ŻURAWINA DO MIĘS

Do mięs, pasztetu, krokietów...
Składniki:
250g żurawiny
200g jabłek
100g cukru
150ml wody
Wodę gotujemy z cukrem, na wrzątek wrzucamy umytą żurawinę i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając aby nie przywarło nam do dna garnka. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy jeszcze 15 minut. I gotowe! Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4-6 osób. Smacznego:)

niedziela, 15 września 2013

KROKIETY Z MIĘSEM I NALEŚNIKI IDEALNE

No więc zostało nam mięso z rosołu, którego nikt nie chce zjeść. Nie mamy psa. Co robimy? Wstawiamy do lodówki i czekamy aż się zepsuje albo szykujemy krokiety. Wiem, wiem, zabierają trochę dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja, że nic się nie zmarnowało.

Składniki na farsz:
mięso i warzywa z rosołu
cebula podsmażona na odrobinie oleju i przestudzona
sól i pieprz
Mięso i warzywa mielimy dwukrotnie . Doprawiamy do smaku.

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka wody gazowanej (może być też niegazowana:))
1 szklanka mleka
szczypta soli (ok.1/5 płaskiej łyżeczki)
Wszystkie składniki mieszamy do pozbycia się grudek i uzyskania aksamitnej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy ok.2 minut z każdej strony. Z podanych proporcji wychodzi 14 naleśników.

Dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
olej roślinny

Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy, maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony, podajemy gorące, najlepiej z żurawiną (przepis w następnym poście).
I gotowe! Smacznego:)

 
 

DOMOWY MAKARON DO ROSOŁU

Sąsiadka zrobiła mi niesamowitą niespodziankę - pewnego dnia przyniosła mi prawdziwą wiejską kurę. Przyznam, że po raz pierwszy miałam z czymś takim do czynienia. Cóż było robić - zdobyć super włoszczyznę i gotować rosół. No ale do takiego rosołu to nic nie pasuje lepiej jak domowy makaron. Robiłam pierwszy raz. Jedną część ja, drugą mąż. I chyba wygrał w konkurencji na najcieńszy makron - bo taki powinien być.

Składniki (na ok. 8 porcji):
2 jajka
2 szklanki mąki
opcjonalnie ok. 2 łyżek wody

Przesiewamy mąkę na stolnicę , wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy jak najcieniej, tzn. 1-2mm, stale podsypując mąką. Zwijamy w rulon i kroimy na nitki lub wstążki, które rozsypujemy luźno na tacy i zostawimy na ok. 30 minut do przeschnięcia. Po tym czasie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy krótko, do wypłynięcia. Gotowy makaron przelewamy zimną wodą, aby się nie kleił. I gotowe! Smacznego:)

A co zrobić z mięsem z rosołu, którego już nikt nie chce jeść? Krokiety z mięsem. Już w następnym wpisie.

piątek, 13 września 2013

WANLIOWE BABECZKI Z KREMEM MALINOWYM

Lato w tym roku przyszło zdecydowanie za późno, ale dzięki temu przedłużył nam się sezon na maliny. Babeczki zrobiłam w papierowych mini foremkach na muffiny (z tesco) - wyszły 24 super smaczne sztuki, w sam raz na jeden kęs.

Składniki na ciasto:
110g miękkiego masła
110g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180oC.

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki musu malinowego
maliny do dekoracji
Najpierw ubijamy śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie delikatnie wmiksowujemy serek mascarpone, nie za długo, aby całość nam się nie zważyła. Na koniec dodajemy mus malinowy, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Przyozdabiamy świeżymi malinami.

Mus malinowy:
250g malin
cukier
Maliny podgrzewamy w małym garnuszku do wrzenia. Następnie przecieramy przez sitko, słodzimy i podgrzewamy na małym ogniu. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i w razie potrzeby dosładzamy.
Musu używam do (prawie) wszystkiego: jako polewy do lodów, jako polewy do sernika, do naleśników, do pierogów z serem, do kremu do babeczek. Polecam:)


czwartek, 12 września 2013

CIASTECZKA ZWIERZACZKI

Kruche maślane ciasteczka, które możemy zrobić razem z dziećmi., z kilku składników które prawie zawsze są w domu. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 1 blacha ciasteczek.

Składniki:
170 mąki pszennej
125g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 małe jajko

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę, jeśli mamy malakser to będzie łatwiej (w thermomixie wyrabiamy ciasto 30s obr.4), następnie schładzamy około 1/2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 4-5mm. Wycinamy ciasteczka i delikatnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190oC 5-7 minut (w zależności od mocy piekarnika, mój jest słaby więc piekę 7 minut).
I gotowe!
Smacznego

środa, 28 sierpnia 2013

GALARETKA Z OWOCAMI

Mój sposób na rozciapciane owoce i borówki pod stołem - zatopić je w galaretce.
Składniki:
1 galaretka owocowa
2 garści owoców
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając odrobinę mniej wody, u mnie było to ok. 350ml. Owoce wrzucamy do formy keksówki, zalewamy galaretką i odstawiamy do stężenia. i gotowe:) Smacznego!

wtorek, 27 sierpnia 2013

LECZO - MÓJ FASTFOOD

Leczo do niedawna kojarzyło mi się z potrawą trochę passe, pamiętam jak babcia nie miała co zrobić z gigantycznymi kabaczkami z działki, gotowała gar lecza a my chcąc nie chcąc jedliśmy. Babcia odeszła, a ja nie zdążywszy wziąć od niej przepisów na moje ulubione potrawy, próbuję je odtworzyć. W mojej wersji jest mniej oleju, najlepsza kiełbasa we wsi i odrobina ostrej papryki. Warzywa oczywiście lokalne, od sąsiadów i z rynku, takie według mnie są najlepsze. I wychodzi danie, z którego mój młodszy Miłoś wyjada kabaczek - serce rośnie widząc takie obrazki.

Składniki:
1 kg kiełbasy
2 średniej wielkości cebule
2 kg pomidorów
6 sztuk papryki (najlepiej w 3 kolorach)
3 małe lub 2 średnie kabaczki (lub 1 duży)
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka papryki
Paprykę kroimy w kostkę, pomidory sparzamy i również rozdrabniamy. Kabaczka obieramy ze skóry, pozbawiamy go pestek i również kroimy w kostkę. Cebulę, jak zwykle w kostkę i podsmażamy na oleju , wszystko w dużym garnku. Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, solimy i dusimy przez 30 minut. W międzyczasie kiełbasę kroimy w półksiężyce (jaka odmiana) i podsmażamy na patelni (ja już nie dodaję oleju). Kiełbasę dodajemy do warzyw i dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy papryką, a jeśli komuś się zamarzy to nawet tabasco można. I gotowe:)
Smacznego!

wtorek, 20 sierpnia 2013

ZDECYDOWANY MUST HAVE TEGO LATA - SERNIK NA ZIMNO, DZIŚ W WERSJI ZBORÓWKAMI I BIAŁA CZEKOLADĄ

Składniki na spód:
200g biszkoptów
100g masła

Składniki na masę serową:
1 łyżka żelatyny (25g)
500g śmietany 30%
450g serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
250g borówek

Składniki na polewę:
200g białej czekolady
60g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Spód wykonujemy miksując biszkopty w malakserze, następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników i uzyskaną masą wyklejamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy użyciu jak najmniejszej ilości wody i pozostawiamy do schłodzenia. Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i serki homo. Delikatnie wmiksowujemy żelatynę i już ręcznie borówki. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do schłodzenia.
Po kilku godzinach możemy zacząć szykować polewę. W tym celu ścieramy na tarce czekoladę i dodajemy do garnuszka z pogrzaną ale nie zagotowaną śmietanką. Mieszamy do połączenia składników, pozostawiamy na moment do przestudzenia i już letnią polewą dekorujemy wierzch ciasta. Znów wstawiamy do lodówki i czekamy, sernik za moment będzie gotowy :).
Smacznego!





SALATKA OWOCOWA W ARBUZIE

Jeśli trafimy na małe arbuzy, zawsze możemy je wykorzystać jako miski na ulubioną sałatkę owocową:)

sobota, 17 sierpnia 2013

Blueberry muffins - klasyczne muffiny z borówkami

Warto je zrobić, dopóki jeszcze mamy świeże borówki. Wychodzą naprawdę dobre - wilgotne i pełne owoców. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart

Składniki: (na 18 muffinek)
1 szklanka = 240ml
3 szklanki i 2 łyżki mąki
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 łyżeczka ekstarktu waniliowego
1 szklanka mleka
2 szklanki borówek

W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę, sól i proszek do pieczenia. W misce miksera bądź malaksera (ja zrobiłam to w Thermomixie) ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, żółtka i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając. Następnie na zmianę wsypujemy składniki suche i mleko, mieszając do połączenia składników. Dodajemy szklankę borówek - już mikser nam niepotrzebny. Napełniamy papilotki do ok 3/4 wysokości, rozkładamy pozostałe borówki na wierzchu babeczek lekko dociskając je ręką. Wstawiamy do rozgrzanego do 190oC  piekarnika na ok. 25 minut. I gotowe! Smacznego :)


czwartek, 25 lipca 2013

PAMPUCHY CZYLI KLUSKI NA PARZE

Ostatnio  naszła nas ochota na kluchy na parze. Jednak w pobliskim sklepie skład klusek tak mnie zawiódł, że postanowiłam zrobić sobie bałagan w kuchni i uparować swoje własne. Wyszły w sam raz: delikatne a zarazem treściwe. Przepis pochodzi ze strony kuchniaszerokootwarta.blogspot.com.

Składniki na 12-14 klusek:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
1/2łyżki cukru
3 łyżki stopionego masła
2 małe jajka
szczypta soli 

Do miski wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. 
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i wlewamy rozbełtane jajka. Dodajemy podrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. W tracie zagniatania dodajemy stopione i schłodzone masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrabiamy luźne elastyczne ciasto, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto układamy na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągamy i wykrawamy koła, np. za pomocą szklanki. Każde koło formujemy w kulkę i układamy w parowarze. Parować ok. 15 minut. 
Gotowe kluski podajemy z dowolny sosem, my zjedliśmy ze śmietaną, cukrem i truskawkami, ale równie dobrze będzie smakować z gulaszem wieprzowym.
Smacznego:)
 


czwartek, 27 czerwca 2013

PLACUSZKI MISIE Z MIODEM, ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Kolejna propozycja dla małych niejadków:)

Składniki:
1 jajko
4 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
2 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:
nutella
śmietana
miód
świeże owoce

Składniki na placuszki mieszamy na gładką masę. Na rozgrzany olej wykładamy placuszki: 2 duże łyżki na głowę i 1 mała łyżeczka na pyszczek i uszka. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu tak jak na zdjęciu i ozdabiamy nutellą. Podajemy z miodem, śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego:)

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©