MENU MOBILNE NIE USUWAC

środa, 29 maja 2013

CHUDY Z TOY STORY

Wiem, nie jest to mistrzostwo świata, ale przecież dziecku się nie odmawia:)

niedziela, 26 maja 2013

DLA MAMY

Babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym. Po prostu...

CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ - NAJLEPSZE

Jak dla mnie ciasto pracochłonne, robiłam etapami między przewijaniem i karmieniem bubusiów. Ale efekt końcowy jest warty czasu, a komplementy domowników bezcenne : )

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2500g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części: 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i  zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.

Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 małe (16g) opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania (2x40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
500 g rabarbaru  (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
1/4 cukru do rabarbaru
cukier puder do oprószenia   

Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy spód przestygnie, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypujemy cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy oraz wlewamy olej cały czas miksując do połączenia składników.
Pianę wykładamy na spód ciasta. Na wierzch układamy odcedzony z wody rabarbar, który lekko wpychamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. 
Uff, gotowe! Smacznego :).


czwartek, 23 maja 2013

DOMOWE BISZKOPTY DLA MALUCHÓW

Super alternatywa dla tych kupnych. Przepis łatwy, tylko 4 składniki. Bez dodatkowych spulchniaczy i konserwantów. A dzieciom smakuje wyśmienicie. Oryginalny przepis pochodzi z bloga kulinarneinspiracje.blogspot.com
Składniki:
4 jajka
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
70g cukru

Mąki przesiewamy i łączymy ze sobą. Białka oddzielamy o jajek i ubijamy na sztywną pianę. Dalej miksując dodajemy cukier, stopniowo jajka i na końcu partiami mąkę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką wykładamy ciasteczka ( mi wyszły 2 blachy po 12 ciasteczek). Pieczemy ok.12-15 minut w temperaturze 170oC, lub do momentu aż się ładnie zezłocą. I gotowe! Smacznego :)




wtorek, 21 maja 2013

OREO CUPCAKES

Wersja na bogato, z ciasteczkiem w babeczce, w kremie i do dekoracji. Jeśli ktoś lubi oreo, polecam:) przepis pochodzi ze strony sweethartscakesandbakes.com, zmieniłam tylko składniki kremu.
Składniki na 16 babeczek:
200g mąki pszennej
40g kakao
240g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80g masła
2 jajka
200ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
24 ciasteczka oreo

W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy masło z cukrem, dodajemy jajka, następnie na przemian mąkę z kakao i proszkiem i mleko. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Do papierowych foremek wkładamy ciasteczka oreo, na to dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 minut. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
4 ciasteczka oreo (pokruszone blenderem, bez białej masy)
Serek, śmietanę i cukier ubijamy, pod koniec dodając pokruszone ciasteczka.

I gotowe! Smacznego:)

sobota, 18 maja 2013

Tagliatelle razowe z gorgonzolą i gruszką

Przepis z biedronkowej gazetki potraktowałam jako eksperyment. Wyszło całkiem niezłe połączenie, dobry obiad na ciepłe dni. Żeby było zdrowiej, zastapiłam makaron zwykły razowym.
Składniki:
400g makaronu ( ja użyłam razowego tagliatelle)
250g goronzoli
2 gruszki
100ml białego wina
20g masła osełkowego
10 orzechów włoskich
Sól i pieprz do smaku
Wstawiamy makaron. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Zalewamy winem i gotujemy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę, a kiedy się rozpuści doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i orzechami. I gotowe!
Smacznego:)

czwartek, 16 maja 2013

ZYZGAK MCQUEEN

Czego się nie robi dla dziecka...:)

DEVIL FOOD CUPCAKES

Tym razem super ciacho czekoladowe w formie babeczek. No musiałam zrobić. Przepis na ciasto w poprzednim poście, a wychodzi z niego 24 babeczek. A z czego krem?
Składniki na krem waniliowy:
30g masła
200g serka kanapkowego typu philadelfia
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na krem miksujemy na gładką masę i dekorujemy babeczki.

Składniki na krem nutellowy:
30g masła
2 łyżki nutelli
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Również miksujemy i dekorujemy babeczki.

Każdy z kremów starcza na 12 babeczek.

Smacznego:)

poniedziałek, 13 maja 2013

DEVIL FOOD CAKE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Chciałam zrobić ciasto na imieniny teścia. Miało być w miarę lekkie i nie za słodkie. Ciasto okazało sie tak kakaowe i wilgotne= super smaczne, że już zastanawiam się czy dziś nie zrobić muffinek na bazie devil food cake. Przepis pochodzi z mojewypieki.com, taki sam znalazłam również na stronie Nigelli Lawson.

Składniki:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50g kakao i 1/2 szklanki letniej wody
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
115g miękkiego masła
150g białego cukru

200g jasnego brązowego cukru


Mąkę, sodę i sól wymieszać w misce. Maślankę wymieszać z wodą i ekstraktem z wanilii. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce.

Masło umieścić utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli dodawać jajka. Wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę.  Miksujemy tylko do połączenia się składników, żeby nam się ciasto nie zwarzyło.

Ciasto wylewamy do 2 okrągłych foremek o wymiarach 20 - 21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ja nie mam 2 foremek, więc blaty piekłam na 2 razy, dzień wcześniej.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. Jeśli pieczemy dzień wcześniej, blaty po wystudzeniu owijamy szczelnie folią spożywczą.

Co z nadzieniem?
330 śmietany 30% (taką pojemność mają w Biedronce)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 łyżki cukru pudru

1 opakowanie 250g truskawek do dekoracji

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt. Połowę masy układamy na jednym blacie, przykrywamy drugim i na wierzch wykładamy pozostałą śmietanę. Dekorujemy truskawkami.

I gotowe! Smacznego:)

sobota, 11 maja 2013

CIASTECZKA Z M&MS WERSJA 2.0

Tym razem z jajkami. Ciagnące się, pachnące masłem i wanilią, dla nas super. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com, z tym że zmniejszyłam o połowę wagę składników. Z podanych proporcji wychodzą 24 pyszne ciastka:).
Składniki:
110g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/8 mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Duże opakowanie m&msów (180g)

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajko i wanilię dalej ucierając. Następnie w osobnej misce mieszamy wszystkie składniki suche i stopniowo wsypujemy je do masy masłowo-jajecznej. Na koniec wsypujemy do masy połowę orzeszków. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy po 12 ciastek na każdej blaszce. Wkładamy w ciastka pozostałe orzeszki. Pieczemy ok. 10 minut. I gotowe! Smacznego:)





piątek, 10 maja 2013

DODATKI DO GRILLA: CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ

Mały, smakowity dodatek do grilla. Przepraszam za zdjęcie, wycięte z drugiego, nie było czasu na stylizacje i wszyscy głodni i tak jakoś wyszło...
Składniki:
Serki camembert ( ja kupiłam trzypak w Biedronce)
Żurawina

Serki grillujemy ok. 3 minut z każdej strony, podajemy z żurawiną. Smacznego:)

CZAS NA GRILLA: SHISH TAWOOK

Łatwa do zrobienia marynata, która sprawia, że kurczak robi się miękki i soczysty. I ten smak... Super smakuje z sosem czosnkowym.
Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
15ml oleju
10ml jogurtu naturalnego
10ml ketchupu
10ml musztardy
1g czosnku granulowanego
2g papryki
0,2g curry
0,2g cynamonu
1g mielonego ziela angielskiego ( opcjonalnie)
Pieprz i sól do smaku

Składniki na marynatę mieszamy w misce, dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i na tacce układamy na rozgrzanym grillu. Po ok. 15 minutach obiad już powinien być gotowy. Smacznego:)

poniedziałek, 6 maja 2013

DODATKI DO GRILLA: SAŁATKA Z POMIDORÓW, OGÓRKÓW, BAZYLII I PESTO

Szybciutka i lekka sałatka na grilla.

Składniki:
3 pomidory
3 ogórki kiszone
Garść liści świeżej bazylii
Mały słoiczek pesto

Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, bazylię grubo siekamy, mieszamy wszystko z pesto. I gotowe! Smacznego:)




niedziela, 5 maja 2013

PASTA KANAPKOWA Z CIECIORKI

Zdrowa propozycja do kanapek
Składniki:
Puszka cieciorki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę. I gotowe! Smacznego :)

piątek, 3 maja 2013

3. MAJA

Pieczywo razowe, serek bieluch, truskawki, paluszki, natka pietruszki i opowieść bubusiowi o tym, czym jest flaga:)

czwartek, 2 maja 2013

CUPCAKES Z MIĘSA MIELONEGO Z PUREE ZIEMNIACZANYM I SZYNKĄ

Na zimno dobre jaka przekąska do bufetu zimnego a na ciepło jako danie główne. Alternatywa dla zwykłych mielonych :)
Składniki:
0,6kg mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
Przyprawy, sól i pieprz
Natka pietruszkii
Kilka plasterków szynki
Puree ziemniaczane ( skusiłam się na gotowe, gdyż nie stosowałam wiele lat i byłam ciekawa smaku)

Rozgrzewamy piekarnik do 220oC.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso mielimy, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę i wszystko mieszamy. Robimy kulki i wykładamy je do formy na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut.
W międzyczasie szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
Szykujemy też puree wg przepisu na opakowaniu.
Gotowe babeczki dekorujemy puree i posypujemy skwarkami z szynki. I gotowe! Smacznego:)

Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©