Na zimno dobre jaka przekąska do bufetu zimnego a na ciepło jako danie główne. Alternatywa dla zwykłych mielonych :)
Składniki:
0,6kg mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
Przyprawy, sól i pieprz
Natka pietruszkii
Kilka plasterków szynki
Puree ziemniaczane ( skusiłam się na gotowe, gdyż nie stosowałam wiele lat i byłam ciekawa smaku)
Rozgrzewamy piekarnik do 220oC.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso mielimy, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę i wszystko mieszamy. Robimy kulki i wykładamy je do formy na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut.
W międzyczasie szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
Szykujemy też puree wg przepisu na opakowaniu.
Gotowe babeczki dekorujemy puree i posypujemy skwarkami z szynki. I gotowe! Smacznego:)
bajeczne !!!
OdpowiedzUsuńHaha, jaki ciekawy sposób podania, i na pewno pysznie - super! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń