MENU MOBILNE NIE USUWAC

środa, 26 marca 2014

RYBA I QUINOA Z FETĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM

Quinoa jako dodatek to ryby to pożywna i dietetyczna propozycja. Przepis pochodzi z „Everyday food” Marthy Stewart.

Składniki:
100g quinoa
sól i pieprz
ok. 100g zielonego ogórka pokrojonegow drobna kostkę
1/3 opakowania sera typu feta rozdorbnionego
1 łyżka pokrojonego koperku
500g filetów z miruny, tilapii lub mintaja
sok z cytryny
słodka parpyka w proszku


Quinoa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Smażymy na patelni grillowej. W międzyczasie quinoa mieszamy z ogórkiem, fetą i koperkiem. Podajemy na gorąco. Smacznego :)


niedziela, 23 marca 2014

2. URODZINY PARAUSZKA


Jeszcze tylko dziś jest możliwość podejrzenia jak powstaje bajka o sympatycznym Parauszku i obejrzenia kilku odcinków przedpremierowych. Wszystko to na Tuwima 54 w Łodzi, szczegółowy program znalazłam na plasterlodzki.pl, bo na stronie semafora niestety nic nie było. Polecam:)





wtorek, 18 marca 2014

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, MAKARONEM ORKISZOWYM, SZPINAKIEM, KUKURYDZĄ I ŻÓŁTYM SEREM

Jeszcze jeden sposób na zalegające w lodówce warzywa.

Składniki:
 350g makaronu ugotowanego al dente
1 pierś z kurczaka upieczona lub usmażona  i pokrojona w kostkę
2 garście świeżego szpinaku
1/2 puszki kukurydzy
puszka pomidorów krojonych 
100g startego żółtego sera

Makaron, pierś z kurczaka, szpinak i kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pomidorami z puszki i lekko mieszamy. Wierzch posypujemy serem i wstawiamy na ok. 30 minut do rozgrzanego do 180oC piekarnika. I gotowe! Smacznego:)


poniedziałek, 17 marca 2014

MIRUNA Z PATELNI W MĄCE ORKISZOWEJ Z SALSĄ Z AWOKADO, PAPRYKI I KUKURYDZY NA ŚWIEŻYM SZPINAKU

Danie prawie dietetyczne, bo choć ryba smażona to na odrobinie oleju i przy pomocy patelni grillowej.

Składniki:
500g filetów z miruny
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki mąki orkiszowej
przyprawa do ryby ( u mnie ostatnio zioła włoskie z solą w młynku Kotanyi)

Salsa:
1 awokado pokrojone w drobną kostkę
1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: świeży szpinak w liściach

Rybę lekko przyprawiamy ziołami, obsypujemy mąką i smażymy na patelni po ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie mieszamy składniki na salsę. Na talerzach układamy liście szpinaku, na który wykładamy rybę i posypujemy salsą. I gotowe! Smacznego:)



niedziela, 16 marca 2014

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Naprawdę zdrowe danie, no może nie najsmaczniejsze na świecie, ale zdrowe :)
Przepis pochodzi ze strony tysiagotuje.pl

Składniki: 
szklanka kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
1 biała część pora pokrojona w półksiężyce
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 marchewki starte na grubych oczkach
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:
natka pietruszki lub koperek do posypania


Kaszę jaglaną gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Przed gotowaniem warto dokładnie przelać kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się niemiłej goryczki. Na patelni podsmażamy pokrojonego pora, następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do wyparowania bulionu. Przyprawiamy do smaku> i gotowe! Smacznego:)




sobota, 15 marca 2014

KLASYCZNE GOŁĄBKI

Składniki (na ok. 20 gołąbków):

główka kapusty
800g mięsa mielonego
100g ryżu
wegeta i maggi
sól i pieprz
50g masła
1,5l bulionu z kostek rosołowych
1  litr przecieru pomidorowego
koncentrat pomidorowy


Najpierw musimy sparzyć kapustę. W kapuście wycinamy dosyć głęboko głąb (uważamy żeby nie zrobić sobie krzywdy) W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy kapustę. Już po kilku minutach damy radę zdjąć pierwsze liście. Mi najlepiej wychodzi to z pomocą łyżki i widelca. Z liści ścinamy nożem zgrubienie (główny nerw). Pozostałe liście - małe  i podarte zostawiamy do wyłożenia dna garnka i zakrycia gołąbków na wierzchu podczas gotowania.
Teraz czas na nadzienie. Ryż gotujemy tylko 5 minut i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie mieszamy razem z mięsem i przyprawami (wegeta, maggi, sól) na jednolitą masę.
Zawijamy gołabki. Na każdy liść kapusty kładziemy  porcję mięsa i delikatnie formujemy. Składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków podczas duszenia.
Gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie razem z masłem, solą i pieprzem. Tą mieszanką zalewamy gołąbki. Przykrywamy pozostałymi liśćmi. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, w zależności od tego czy mamy do czynienia ze starą czy młodą kapustą.  
W osobnym garnku podgrzewam przecier, dodaję do smaku soli, cukru i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem i oprószone natką pietruszki. Do tego świeży chleb z masłem. 
Smacznego:)



piątek, 14 marca 2014

PODUDZIA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDOREM + PIECZONE ZIEMNIACZKI

Proste danie na obiad w tygodniu.

Składniki:
500g podudzi z kurczaka bez kości
przyprawa do kurczaka
pomidor
100g startego sera

Podudzia myjemy, osuszamy i oprószamy naszą ulubioną przyprawą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie na wierzch  każdego podudzia układamy plasterek pomidora i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. I gotowe! Smacznego:)

Ziemniaki pieczone

Składniki:
ziemniaki (tyle ile potrzebujemy)
olej rzepakowy
sól, pieprz
słodka papryka w proszku



Ziemniaki dokładnie myjemy i suszymy. Każdego nacinamy w plasterki grubości 3-4mm nie docinając do końca, uważamy żeby nie przekroić ziemniaka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i obficie smarujemy olejem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika na ok.1,5 godziny. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia wyschną to możemy otworzyć piekarnik i posmarować dodatkowo olejem.  Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Smacznego:)




Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©