MENU MOBILNE NIE USUWAC

wtorek, 8 kwietnia 2014

CHOCOLATE AND CARAMEL OMBRE CAKE

Przepis pochodzi ze strony BBC Good food.

Składniki na ciasto czekoladowe i waniliowe (tortownica 26cm):
300g miękkiego masła
300g białego cukru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek kakao

Składniki na ciasto karmelowe i karmelowo-czekoladowe:
300g miękkiego masła
225g cukru light muscovado
75g cukru dark muscovado
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g mąki
225g jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
puszka kajmaku
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie warstwy czekoladowej i waniliowej:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i dalej miksując dodajemy jajka. Następnie na przemian dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt i miksujemy do połączenia składników. Jeszcze tylko ekstrakt waniliowy i dzielimy ciasto na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem okrągłej formy. Ja miałam tylko jedną blachę, więc było to trochę czasochłonne. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-30 minut. 

Wykonanie warstwy karmelowej i czekoladowo-karmelowej:
Postępujemy tak samo jak z poprzednimi warstwami, z tą różnicą że do jednej części dodajemy tylko 1 łyżkę kakao.

Po wystudzeniu wszystkich warstw zabieramy się za ubicie śmietany i składanie tortu. Ja do śmietany dodałam żelatynę, gdyż ciasto jest dosyć ciężkie i bałam się, że śmietana wypłynie bokiem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuściłam w bardzo małej ilości wody - ok.50ml - podgrzałam i pod koniec ubijania delikatnie wmiskowałam w śmietanę. 
Mając  już śmietanę i otwartą puszkę kajmaku zabieramy się za składanie. Ja ułożyłam warstwę waniliową na spodzie i posmarowałam ją kajmakiem (1/3 puszki) i śmietaną (1/4 całości). I tak samo było z następnymi warstwami. Zostało trochę śmietany, więc posmarowałam jeszcze wierzch tortu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, wyjmujemy na pół godziny przed podaniem. I gotowe, choć nie było to najszybsze ciasto na świecie. Za to smakuje wyśmienicie i wywołuje wśród gości efekt "wow":) (wiem, zdjęcie nie oddaje uroku ciasta, tyle się zostało niestety. Polecam:)


poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto awaryjne, takie które przygotujemy w godzinę.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania( opcjonalnie)


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie opadło:)).
Ciasto wlać do formy (ja użyłam tortownicy 26cm).
Na wierzchu wysypać odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Całość wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec około 1 godziny. 
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




Mama poleca, testuje, pyta blogger theme by Pastel Feather Studio created by Monika Dudikeni. Copyright ©