Do gulaszu wołowego podchodziłam kilka razy, przeważnie efekt był mizerny. Przeszukałam wiele stron w poszukiwaniu rad i w końcu się udało, wołowina nie była już gumowata i bez smaku. Potrawa to coś na kształt gulaszu lub stew, jak kto woli. Jak to zrobić?
Składniki:
1 kg wołowiny
sól i pieprz
2 łyżki oleju
300g marchewki
400g ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
czerwona papryka w proszku
szklanka czerwonego wina
Wołowinę kroimy w kostkę ok. 4cm(nie mniejszą), doprawiamy solą i pieprzem i razem z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamyz każdej strony na bardzo gorącym oleju, tak aby mięso dobrze się zrumieniło - sos będzie miał ładny kolor i będzie bardziej aromatyczny. Jeśli chcemy możemy dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Pod koniec zalewamy całość czerwonym winem, wrzucamy obrane ząbki czosnku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.2-3 godzin. W razie potrzeby dolewamy wina lub wody. Na godzinę przed końcem do garnka z mięsem dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i marchew. Kiedy mięso jest już gotowe wyławiamy z sosu cebulę i przecieramy ją przez sitko - nasz sos się ładnie zagęści. I gotowe! Podajemy jako danie jednogarnkowe z bagietką lub chlebem. Smacznego:)
MENU MOBILNE NIE USUWAC
▼
piątek, 10 stycznia 2014
czwartek, 9 stycznia 2014
ŁOSOŚ AU GRATIN
Składniki:
ok. 500g wyfiletowanego łososia bez skóry
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
300g śmietany 30%
100g sera gruyere
3-4 szalotki podsmażone
pół szklanki białego wina
Łososia myjemy, kroimy w kostkę (2,3cm), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy na odrobine oleju, pod koniec dodajemy wino i delikatnie odparowujemy. Zalewamy to śmietaną i łączymy ze startym serem. Podgrzewamy do połączenia składników. Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy kostki łososia, około pół minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze śmietany, sera i szalotek i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180oC. I gotowe! Smacznego:)
ok. 500g wyfiletowanego łososia bez skóry
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
300g śmietany 30%
100g sera gruyere
3-4 szalotki podsmażone
pół szklanki białego wina
Łososia myjemy, kroimy w kostkę (2,3cm), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy na odrobine oleju, pod koniec dodajemy wino i delikatnie odparowujemy. Zalewamy to śmietaną i łączymy ze startym serem. Podgrzewamy do połączenia składników. Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy kostki łososia, około pół minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze śmietany, sera i szalotek i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180oC. I gotowe! Smacznego:)