Nie wiedziałam co zrobić na Sylwestra domowego - sami w domu z mężem. Co lubimy najbardziej? Kanapki! - tym razem w wersji odświętnej, ze składników, które były pod ręką.
Z łososiem (składniki na 2 sztuki):
chleb
2 plastry łososia
połowa awokado
sok z cytryny
majonez
koperek - coś zielonego.
Chleb smarujemy majonezem, łososia i awokado (skrapiamy sokiem z cytryną) kroimy w kostkę i mieszamy, wykładamy na kromki chleba. Dekorujemy jak chcemy.
Z szynką i serem:
chleb
majonez
ser
szynka
warzywa do dekoracji ( u mnie był to korniszon, pomidor i roszponka)
Z camembertem, jabłkiem, miodem i orzechami:
chleb
masło
camembert
plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny
odrobina miodu
orzechy do dekoracji
MENU MOBILNE NIE USUWAC
▼
wtorek, 31 grudnia 2013
SERNIK ZEBRA
Dawno temu zobaczyłam ten sernik na blogu zjemto.blox.pl i zostawiłam przepis na specjalną okazję, wyszło w Nowy Rok. Oczywiście coś musiało się zadziać, moje dziecie testujące obecnie wszystkie konsystencje na świecie musiało zanurzyć paluszki w gotowej polewie://. Wycięłam więc z ciasta małe okręgi i dorobiliśmy czekoladowe pióropusze (z roztopionych skorupek jajek niespodzianek - dzieło mojego starszego dziecka). Efekt może nie powala, ale za to ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam:)
Składniki na ciasto:
800g serka śmietankowego mielonego (użyłam biedronkowego, myślałam, że będzie za rzadki ale wyszło super )
200g serka mascarpone
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
250g nutelli
1 opakowanie cukru waniliowgo
1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
100g nutelli
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Składniki na spód:
140g herbatników z czekoladą
100g miękkiego masła
łyżeczka kakao
Składniki na ciasto:
800g serka śmietankowego mielonego (użyłam biedronkowego, myślałam, że będzie za rzadki ale wyszło super )
200g serka mascarpone
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
250g nutelli
1 opakowanie cukru waniliowgo
1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
100g nutelli
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Składniki na spód:
140g herbatników z czekoladą
100g miękkiego masła
łyżeczka kakao
Herbatniki rozdrabniamy na piasek i łączymy z miękkim masłem (najlepiej zrobić to w malakserze). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Na dno wykładamy masę z ciastek.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy cukry, mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy serek mascarpone, ser i budyń.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutellę. Na środek tortownicy wykładamy na przemian po 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy orzechowej aż do wyłożenia całej masy.
Sernik pieczemy w temperaturze 180C około 60 min.
sobota, 28 grudnia 2013
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Przygotowuje się je szybko, więc jeśli jeszcze mamy smaka na ciacho z truskawkami to do dzieła :) Przepis pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Składniki: (na 18 muffinek):
Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g masła
230g naturalnego jogurtu
2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
200g umytych, obranych truskawek
Kruszonka:
2,5 łyżki zimnego masła
4 łyżki mąki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
6 łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.Odstawić.
Muffiny:
Masło roztopić. Truskawki drobno pokroić. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, aromat i masło. Dodać cukier i mąkę, krótko wymieszać (ciasto wychodzi gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu posypać kruszonką, lekko ją dociskając do ciasta. Muffinki piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut. I gotowe, smacznego :)
Składniki: (na 18 muffinek):
Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g masła
230g naturalnego jogurtu
2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
200g umytych, obranych truskawek
Kruszonka:
2,5 łyżki zimnego masła
4 łyżki mąki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
6 łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.Odstawić.
Muffiny:
Masło roztopić. Truskawki drobno pokroić. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, aromat i masło. Dodać cukier i mąkę, krótko wymieszać (ciasto wychodzi gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu posypać kruszonką, lekko ją dociskając do ciasta. Muffinki piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut. I gotowe, smacznego :)
SUPERSZYBKA BOTWINKA
Dla tych, którzy jeszcze w tym roku nie robili, bo to już ostatni moment na tę wspaniałą zupkę.
Składniki:
2 pęczki młodej botwinkipęczek koperku
200g śmietany 18%
1 i 1/2l wywaru wołowego lub innego (może też być w ostateczności z kostki rosołowej)
sól i pieprz
Pół butelki 0,3l koncentratu buraczkowego
Ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę obrać, umyć, drobno pokroić i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Dodać ząbek czosnku, płaską łyżeczkę cukru i gotować 20 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dodać sok z buraka (ja używam koncentratu Rolnika) i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki jajka. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko zabielamy śmietaną, uprzednio ją hartując. Podajemy z poćwiartowanym jajkiem. Smacznego!
Składniki:
2 pęczki młodej botwinkipęczek koperku
200g śmietany 18%
1 i 1/2l wywaru wołowego lub innego (może też być w ostateczności z kostki rosołowej)
sól i pieprz
Pół butelki 0,3l koncentratu buraczkowego
Ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę obrać, umyć, drobno pokroić i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Dodać ząbek czosnku, płaską łyżeczkę cukru i gotować 20 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dodać sok z buraka (ja używam koncentratu Rolnika) i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki jajka. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wszystko zabielamy śmietaną, uprzednio ją hartując. Podajemy z poćwiartowanym jajkiem. Smacznego!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
Surówka, która wychodzi najlepsza tylko teraz, gdy mamy młodą kapustę. A więc siekamy...
Składniki:
1 główka kapusty
sól
cukier
1 mała marchewka
koperek (opcjonalnie)
Kapustę drobno szatkujemy, zasypujemy odrobiną soli i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby zmiękła. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy koperek. I gotowe, smacznego:)
Składniki:
1 główka kapusty
sól
cukier
1 mała marchewka
koperek (opcjonalnie)
Kapustę drobno szatkujemy, zasypujemy odrobiną soli i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby zmiękła. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy koperek. I gotowe, smacznego:)
POWRÓT NA BLOGA I DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Dawno już nic na blogu nie było, zabrakło weny, za to przybyło dużo nieprzyjemnych chwil w życiu. O których nie umiem pisać.
Więc po prostu będą dziś drożdżówki - u mnie zaległy przepis, więc jeszcze z truskawkami, ale równie dobrze pasują maliny czy borówki. Przepis dopasowany do przyrządzenia w thermomixie (który dostałam do testowania), ale równie dobrze ciasto można wyrobić ręcznie. Bułeczki wychodzą delikatne i smaczniutkie, takie jak z cukierni...
Składniki na ciasto - 9 sztuk:
370g mąki
190g mleka
60g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g masła
12g drożdży
400g truskawek
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
białko z 1 jajka
Kruszonka:
65g cukru + 15g cukru waniliowego
80g mąki pszennej
60g roztopionego masła
Do naczynia Thermomix dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w Thermomixie do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Następnie ponownie mieszamy ciasto 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z miski (ciasto może lekko się kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki urosną, dnem szklanki wyciskamy na środku każdej bułki wgłębienie, w które wsypujemy odrobinę bułki tartej i wypełniamy owocami.Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem
z mlekiem.
Następnie szykujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy Thermomixie i mieszamy 30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
I gotowe !
Smacznego :)
Więc po prostu będą dziś drożdżówki - u mnie zaległy przepis, więc jeszcze z truskawkami, ale równie dobrze pasują maliny czy borówki. Przepis dopasowany do przyrządzenia w thermomixie (który dostałam do testowania), ale równie dobrze ciasto można wyrobić ręcznie. Bułeczki wychodzą delikatne i smaczniutkie, takie jak z cukierni...
Składniki na ciasto - 9 sztuk:
370g mąki
190g mleka
60g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g masła
12g drożdży
400g truskawek
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
białko z 1 jajka
Kruszonka:
65g cukru + 15g cukru waniliowego
80g mąki pszennej
60g roztopionego masła
Do naczynia Thermomix dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w Thermomixie do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Następnie ponownie mieszamy ciasto 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z miski (ciasto może lekko się kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki urosną, dnem szklanki wyciskamy na środku każdej bułki wgłębienie, w które wsypujemy odrobinę bułki tartej i wypełniamy owocami.Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem
z mlekiem.
Następnie szykujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy Thermomixie i mieszamy 30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
I gotowe !
Smacznego :)
czwartek, 26 grudnia 2013
SPÓŹNIONE ŻYCZENIA
Wszystkich znajomym i tym którzy zaglądają tu od czasu do czasu chciałam życzyć wszystkiego najlepszego i zdrowia , zdrowia przede wszystkim. W tym roku nie było przepisów świątecznych, bo działy sie inne rzeczy, które przeszkadzały w gotowaniu i pieczeniu. Oby za rok było lepiej:) Buziaki, K.
niedziela, 15 grudnia 2013
CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM
Trochę bałam się zaczynać przygodę z cielęciną, w końcu mięso nie jest tanie, więc marnacja dużego kawałka byłaby z uszczerbkiem dla domowego budżetu. Okazało się, że nie taki diabeł straszny... Mięso wychodzi delikatne i zachowuje swój naturalny smak, dobre jest i dla dzieci i dla osób z problemami żołądkowymi (które niestety obecnie mam). A poza tym jak każda pieczeń, robi się praktycznie samo :). Bardzo polecam. Korzystałam z przepisu pani Magdy Gessler lekko go modyfikując.
Składniki:
1 kg cielęciny bez kości
50g sklarowanego masła
5 lub 6 cebul
1 ząbek czosnku
1 marchewka
sól i pieprz
Najpierw klarujemy masło. Cielęcinę obwiązujemy szpagatem i formujemy pieczeń. Nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy pieczeń na klarowanym maśle dokładnie ze wszystkich stron razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki na dość dużym ogniu, tak aby mięso ładnie zbrązowiało a jego pory się zamknęły, wtedy nasz sos uzyska ładniejszy kolor a mięso pozostanie soczyste. Następnie wkładamy pieczeń do brytfanki razem z pozostałym masłem i cebulą. Dolewamy odrobinę wody i dorzucamy ząbek czosnku i pokrojoną marchewkę. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu łyżką cedzakową wyławiamy upieczone warzywa i przecieramy je drewnianą pałką przez sitko i dodajemy z powrotem do sosu (najlepsze zostaje zawsze pod sitkiem :)). Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)
Składniki:
1 kg cielęciny bez kości
50g sklarowanego masła
5 lub 6 cebul
1 ząbek czosnku
1 marchewka
sól i pieprz
Najpierw klarujemy masło. Cielęcinę obwiązujemy szpagatem i formujemy pieczeń. Nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy pieczeń na klarowanym maśle dokładnie ze wszystkich stron razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki na dość dużym ogniu, tak aby mięso ładnie zbrązowiało a jego pory się zamknęły, wtedy nasz sos uzyska ładniejszy kolor a mięso pozostanie soczyste. Następnie wkładamy pieczeń do brytfanki razem z pozostałym masłem i cebulą. Dolewamy odrobinę wody i dorzucamy ząbek czosnku i pokrojoną marchewkę. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu łyżką cedzakową wyławiamy upieczone warzywa i przecieramy je drewnianą pałką przez sitko i dodajemy z powrotem do sosu (najlepsze zostaje zawsze pod sitkiem :)). Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)
KLAROWANIE MASŁA
Klarowane masło można oczywiście kupić gotowe w sklepie, jeśli jednak korzystamy z niego sporadycznie to warto je zrobić samemu. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.
Porcję masła rozpuszczamy na patelni i zbieramy powstałą białą pianę. Przelewamy do małego naczynka i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Porcję masła rozpuszczamy na patelni i zbieramy powstałą białą pianę. Przelewamy do małego naczynka i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.