Kolejna propozycja dla małych niejadków:)
Składniki:
1 jajko
4 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
2 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
nutella
śmietana
miód
świeże owoce
Składniki na placuszki mieszamy na gładką masę. Na rozgrzany olej wykładamy placuszki: 2 duże łyżki na głowę i 1 mała łyżeczka na pyszczek i uszka. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu tak jak na zdjęciu i ozdabiamy nutellą. Podajemy z miodem, śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego:)
MENU MOBILNE NIE USUWAC
▼
czwartek, 27 czerwca 2013
niedziela, 9 czerwca 2013
ZAPRASZAM NA FLORAFEST
Chciałam zaprosić wszystkich z Łodzi i okolic na Targi Rolno-Ogrodnicze Florafest. Impreza będzie odbywać się 15- 16 czerwca 2013, czyli już za tydzień we wsi Buczek (gm. Brzeziny). A co ciekawego nas czeka? Przede wszystkim kiermasz ogrodniczy - naprawdę duży wybór roślin, szkółki z całej Polski, ciekawe gatunki kwiatów, iglaków, rododendrony, bonsai. Do tego ceramika z Podlasia, wiklina i dużo różności do ogrodu i na balkon. Oprócz kiermaszu roślin będą też wystawcy produktów regionalnych, czyli smaczne, zdrowe jedzonko. I jeszcze... atrakcje dla dzieci - dmuchańce,kule wodne, karuzele, malowanie buzi, zwierzątka. A dla dorosłych ? Grill, parada starych traktorów, pokazy sprzętu ogrodniczego. Uff. Dlatego jeśli macie wolny następny weekend, to serdecznie zapraszam :)
Szczegóły na florafest.pl
sobota, 8 czerwca 2013
SUPER SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Ciasto, które wychodzi zawsze, a w zależności od pory roku dodajemy do niego inne owoce. Dzisiaj truskawki :)Składniki:4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegook. 700g owoców, dżemu lub powidełcukier puder do posypaniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie opadło:)).Ciasto wlać do dużej prostokątnej formy (ja użyłam 20 na 30cm).Na wierzchu wysypać owoce lub rozprowadzić dżem lub powidła.Całość wstawić o piekarnika rozgrzanego do 170oC i piec około 1 godziny.Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.I gotowe!Smacznego:)
środa, 5 czerwca 2013
OMLECIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki na ok. 10 omletów:
2 jajka
Łyżka mąki pszennej
Łyżka mąki krupczatki
2 łyżki mleka
Pół łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy żółtka, mąkę i mleko. Delikatnie mieszamy całość. Na rozgrzanej patelni wykładamy porcje wielkości łyżki stołowej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego:)
2 jajka
Łyżka mąki pszennej
Łyżka mąki krupczatki
2 łyżki mleka
Pół łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy żółtka, mąkę i mleko. Delikatnie mieszamy całość. Na rozgrzanej patelni wykładamy porcje wielkości łyżki stołowej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego:)
niedziela, 2 czerwca 2013
ZIELONE BABECZKI ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE
Babeczki były wczoraj, z okazji dnia dziecka, ale zabrakło czasu żeby opublikować przepis :). Inspiracją było ciasto Leśny mech z bloga wedrowkipokuchni1.wordpress.com, ale w związku z tym że mam obecnie wenę na wszelkiego rodzaju babeczki, więc przerobiłam przepis odrobinę:). Babeczki wychodzą wilgotne, słodkie, mało kto wierzy, że w środku jest szpinak.
Składniki na ciasto (na 12 babeczek):
225g mrożonego szpinaku
125g cukru
1,5 jajka (nie wiedziałam, jak zmienić proporcje, więc zabawiłam się w dzielenie jajka :/)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
150ml śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo kilka łyżek dowolnego dżemu (ja użyłam z papai)
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jaka i cukier ubijamy na wysokich obrotach do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy olej, mąki z proszkiem cały czas miksując. Dodajemy szpinak delikatnie łącząc go z masą. Do papilotek nakładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut.
Z ostudzonych babeczek odkrajamy ciasto powyżej linii papilotki i rozdrabiamy na małe okruszki. Przygotowujemy masę ubijając śmietanę z mascarpone i cukrem, nie za długo, aby całość się nie zważyła. Nakładamy po ok. 2 łyżeczki masy na każdą babeczkę i obsypujemy okruszkami. Dekorujemy czym chcemy :), my akurat mieliśmy motylki. I gotowe! Smacznego:)
Składniki na ciasto (na 12 babeczek):
225g mrożonego szpinaku
125g cukru
1,5 jajka (nie wiedziałam, jak zmienić proporcje, więc zabawiłam się w dzielenie jajka :/)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
150ml śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo kilka łyżek dowolnego dżemu (ja użyłam z papai)
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jaka i cukier ubijamy na wysokich obrotach do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy olej, mąki z proszkiem cały czas miksując. Dodajemy szpinak delikatnie łącząc go z masą. Do papilotek nakładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut.
Z ostudzonych babeczek odkrajamy ciasto powyżej linii papilotki i rozdrabiamy na małe okruszki. Przygotowujemy masę ubijając śmietanę z mascarpone i cukrem, nie za długo, aby całość się nie zważyła. Nakładamy po ok. 2 łyżeczki masy na każdą babeczkę i obsypujemy okruszkami. Dekorujemy czym chcemy :), my akurat mieliśmy motylki. I gotowe! Smacznego:)