Składniki na zupę:
0,7 bulionu
Puszka pomidorów krojonych
Karton zagęszczonego soku pomidorowego
Cukier i sól do smaku
2 łyżki śmietany 18%
Bulion podgrzać, dodać pomidory i sos, zahartowaną śmietanę i doprawić do smaku.
Składniki na kluski:
1 jajko
4-5 łyżeczek wody
Pół łyżeczki soli
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Jajko roztrzepujemy z wodą i solą, stopniowo dodajemy mąkę i natkę. Wyrabiamy łyżką gęste ciasto. Szykujemy garnek z gotującą osoloną wodą. Miskę przechylamy nad garnkiem, aby ciasto powolutku spływało i odkrawamy małe kawałeczki nożem wrzucając je do wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta, co jakiś czas zanurzając nóż we wrzątku, wtedy ciasto będzie łatwiej odchodziło od noża. Kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy na durszlak. I gotowe:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz