W sam raz na obiad w tygodniu. Robię, jak tylko znajdę u rzeźnika świeżą i chudą wołowinę, którą mielę sama. To warunek podstawowy. Próbowałam kiedyś dietetycznie z indykiem, ale smak pozosawiał wiele do życzenia. Żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie, używam makaronu pelnoziarnistego i rezygnuję z patmezanu.
Składniki:
0,5kg wołowiny
Czosnek
Sól oregano
Oliwa z oliwek
1 cebula
Puszka krojonych pomidorów pelati
Pełnoziarnisty makaron spaghetti
Mielimy wołowinę. Na jednej patelni podsmażamy mięso na 2 łyżkach oleju lub oliwy, doprawiamy solą i oregano. Wstawiamy makaron. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy pomidory i 2 ząbki czosnku i oregano. Całość lekko odparowujemy i łączymy z mięsem. Podajemy z makaronem al dente. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz